2024. március 19., kedd

Punk Tum

MagyarZó Pistike messéi

Ámazonban a héten totál letört minket a szomorú hír, hogy eltávozott közülünk a mi kedves Ferenczi Jencink. Aki nemcsak hírneves színművész volt, akit a zegész Vajdaság ismert a kiváló alakításaiból kifolyólag, hanem az egykori magyarzós élőújságok főszereplője is.

Kell a vita!

Hiánycikk lett a déli végeken mind a spontán, mind a megfontolt nyilvános vita, társadalmi eszmecsere, pedig nagyon is van mit megbeszélnünk: majd negyed évszázada politikai, gazdasági és társadalmi válságban él a vajdasági magyarság. Ráadásul a demográfiai válság egyre gyorsul, amit régóta sejtünk, de a minap kemény adatok is napvilágot láttak róla.

Ki milyen magyar: Nemzetbiztonságos vagy összeírandó?

Ismét magyar politikai kilengéstől visszahangzott a világsajtó, de ne tessék most a “ballibsi kozmopolita firkászok magyarellenességén” felháborodni, hanem azon, ami miatt újra hírbe került a nemzet. Egy állítólag iskolázott és világot járt szélsőjobboldali képviselő, ráadásul a parlament külügyi bizottságának alelnöke okozta a “nemzetbiztonsági kockázatot jelentő” zsidó országgyűlési kéviselők és kormánytagok összeírásának indítványozásával.

Megrettentek az Urak!?

November 15-én, kedden hajnalban, két nappal az Occupy Wall Street kéthónapos évfordulóján, Michael Bloomberg New York-i polgármester rohamrendőrséggel vetett véget a Zuccotti parkban folyó tüntetésnek. Természetesen azzal az ócska kifogással, hogy "nem vállalhatja a felelősséget, ha valaki megsérül, netán életét veszti" az ott táborozók közül.

Kié a sajtó, miről is van szó!?

Ha komolyan vesszük a törvényt, akkor a Magyar Szó egyértelműen a Nemzeti Tanács „tulajdona”. Ezért, hangsúlyozzák egyesek, azt tesz vele, amit jónak lát.

Kultúrnemzet, államnemzet – és valóság

Balla Lajos volt képviselő és magyarkanizsai polgármester veti fel olvasói levélben, hogy a budapesti TV2 igazságtalanul fosztotta meg a 40 milliós játszma azon részvevőit a nyereménytől, akik Céline Diont francia nemzetiségűnek tippelték, holott a tévé szerint az énekesnő kanadai. (Kultúr- vagy nemzetpolgár?