2024. április 26., péntek

Vita a minisztériumokról

Az ellenzék nem érti, hogy miért kell megalakítani két új minisztériumot

A Szerbiai Képviselőház elkezdte megvitatni a minisztériumokról szóló törvény módosítási és kiegészítési javaslatára benyújtott 132 módosítási indítványt, amelyek közül az igazságügyi, állami közigazgatási és helyi önkormányzati bizottság egyetlen egyet sem fogadott el.

A szóban forgó bizottság saját maga is módosítási indítványt nyújtott be a törvénymódosítási javaslatra, amelyben az egyik új tárca, a környezetvédelmi minisztérium, hatásköreivel kapcsolatban pontosít. A bizottság azt javasolta, hogy a minisztérium legyen illetékes az előcsatlakozási alapokból megvalósuló környezetvédelmi projektumok kivitelezéséért. A másik új tárca az európai integrációs minisztérium.

A beterjesztett törvénymódosítási javaslat értelmében a szerb kormány a jövőben a következő 18 tárcáért lenne felelős: gazdasági, mezőgazdasági, erdőgazdasági és vízgazdálkodási, környezetvédelmi, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális, bányaügyi és energetika, kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési, igazságügyi, államigazgatási és helyi önkormányzati, védelmi, európai integrációs, oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési, egészségügyi, munkaügyi, foglalkoztatási, szociálpolitikai és harcosügyi, ifjúsági és sportügyi, kulturális és tájékoztatási minisztérium, valamint Pénzügyminisztérium, Külügyminisztérium és Belügyminisztérium.

A szerb kormány eddig 16 minisztériumból állt. A képviselők holnap szavazhatnak a törvénymódosításról, a kormányalakítás és Ana Brnabić kormányalakító miniszterelnöki expozéja pedig szerdán kerülhet a parlament napirendjére.

A parlamenti vita során a képviselők elsősorban arról folytattak eszmecserét, hol hevesebben, hol kevésbé, hogy vajon indokolt-e új minisztériumokat alapítani.

A legtöbben az európai integrációs tárcát tartják szükségtelennek, tekintettel arra, hogy ezért a területért eddig Jadranka Joksimović tárca nélküli miniszter volt felelős, valamint a szerb kormány keretében működik az európai integrációs iroda is.