2024. május 10., péntek
ATLÉTIKA

Kétszer döntött világcsúcsot a kishegyesi dobótehetség

Világos Adrianna még mindig nem tudja, hogy a gerelyhajítást vagy a kézilabdát válassza

Ha az idén elért sporteredményekről van szó, akkor a kishegyesi Világos Adrianna igazán büszke lehet magára. A fiatal sportoló vortex- és gerelyhajításban versenyzik, emellett aktívan foglalkozik kézilabdával is. Adrianna az idén hétszer döntötte meg egyéni csúcsát gerelyhajításban, és felkerült a világranglistára.

Az idei szezon a zentai téli atlétikai dobóbajnoksággal kezdődött számára, ahol 400 grammos gerellyel 49 méter 30 centit dobott. Az U18-as téli atlétikai dobóbajnokságon versenyen kívül indult, és 500 grammos gerellyel 47 métert és 5 centit dobott. 500 grammos gerellyel ez volt az első versenye. A zentai Vladislav Jovanović Moša-emléktornán már 51 méter 75 centit dobott 400 grammos gerellyel, amit egy mitrovicai verseny követett. Itt is csak versenyen kívül indulhatott, de ez nem gátolta meg abban, hogy 52 méter 23 centit dobjon, ami a fiatalabb serdülők között minden idők legjobb eredménye, vagyis ő tartja az aktuális világcsúcsot.

Ezt követően Tiszaújvároson 500 grammos gerellyel döntött országos csúcsot, amit a mitrovicai országos serdülőbajnokság követett. Itt 400 grammossal 54 méter 17 centit dobott, és ezzel az eredménnyel megdöntötte a 2004-ben születettek korábban felállított világcsúcsát, s mivel a 2002-ben és 2003-ban születettek között versenyzett, így az idősebb serdülők szerbiai csúcsát is ő birtokolja.

Adrianna legutóbbi versenye az U18-asok vajdasági bajnoksága volt, ahol 55 méter 76 centit dobott, 500 grammossal. Ez szerbiai csúcs, és most várja, hogy felkerüljön a világranglistára is, valamint ez az eredmény feljogosítaná a kenyai világbajnokságon való részvételre. Adrianna azonban szomorúan közölte, hogy az eredmény ellenére mégsem versenyezhet, mert még túl fiatal.

„Fura, hogy az ember azért nem mehet, mert fiatal” – mondta, miután bevallotta, hogy csalódott, amiért nem vehet részt a világbajnokságon.

A csalódás ellenére az idei év még számos lehetőséget tartogat a fiatal sportoló számára: részt fog venni az országos és vajdasági vortexbajnokságon, a vajdasági U16-os bajnokságon gerelyhajításban, az Alltech-kupán, a Novi Sad Openen, a Szerbia-kupán, és még csak a nyár végénél tartunk.

Adrianna eredményei természetesen nem az égből pottyantak, hanem nagyon alapos felkészülés áll mögöttük. Heti 4-5 napot edz, verseny előtt pedig mindennap. A megfelelő edzőhely sokáig problémát jelentett a fiatal sportoló számára, és csak nemrég oldódott meg. Egy ideig a Dombos Fest helyszínéül szolgáló Hegyalja utcában edzett. Ezt a helyi libapopuláció igencsak nehezményezte, mert néha, miközben az utcán legeltek, veszélyesen közel csapódott be hozzájuk egy-egy gerely. A libák megkönnyebbülésére és Adrianna szerencséjére most már megfelelő helyszínen gyakorolhat. A Szerbia Atlétikai Szövetség és Kishegyes község önkormányzata támogatásával egy megfelelő pálya létesült a kishegyesi labdarúgópálya mögött. Itt van szabványos nekifutópálya és elegendő hely a dobáshoz, még Adriannáéhoz is.

Amint az írás elején említettük, a fiatal sportoló nemcsak gerely- és vortexhajítással foglalkozik, hanem kézilabdázik is. A bácsfeketehegyi csapatban játszik, és a vajdasági bajnokságon második helyet szereztek, ő lett a szezon legjobb góllövője. Utolsóként azt kérdeztük Adriannától, hogy melyik sportággal akar foglalkozni jövőben. Őszintén bevallotta, hogy most egy picit a gerelyhajítás áll közelebb a szívéhez, de még nem döntött.