2024. május 8., szerda
KÉZILABDA

Magyarország és Szerbia is ott lesz a vb-n

Mind a magyar, mind a szerb női kézilabda-válogatott kijutott a decemberi németországi világbajnokságra. Előbbi a győztes első mérkőzést követően Pozsonyban döntetlent (24:24) játszott a szlovákokkal, így 52:43-as összesítéssel nyerte meg a párharcot, utóbbi a padovai meccset követően a niši visszavágón is magabiztos volt (34:16), és 67:39-es gólaránnyal biztosította helyét a vb-n.

Örülök, hogy kint vagyunk a vb-n – ami persze kötelező is volt –, de annak nem, hogy így. Végig küzdött a csapat, de nem voltak tartósan kiemelkedő egyéni teljesítmények, és gyenge volt a támadójátékunk, rendes átlövésgól nélkül például nem lehet megnyerni egy ilyen meccset, a végén pedig sokat hibázva adtuk le az előnyünket. Az utolsó másodpercekben kérhettem volna időt, hogy a győzelemért támadjunk, de a továbbjutás szempontjából ez úgysem számított. Lesz dolgunk júliustól, mert a vébén ennél több kell” – nyilatkozta a szlovákok elleni mérkőzést követően kissé elégedetlenül a magyarok szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen.

Vele ellentétben a szerb vezetőedző, Ljubomir Obradović nem panaszkodhat a csapatára, amely mindkét meccsen magabiztos volt az olaszok ellen.

Elégedett vagyok mindkét mérkőzéssel. Felszabadultan játszottak a lányok, és ez meg is látszott a teljesítményükön. Megbeszéltük, hogy inkább a védelemre összpontosítunk, amit sikerült is végrehajtani. Mindegy, kivel kerülünk össze a vb-n, ha így tudunk játszani, ott sem lesz probléma!” – mondta Obradović.

Közel az Eb!

Szerbia férfiválogatottja egy győzelemmel bebiztosíthatta volna részvételét a soron következő Európa-bajnokságon, ám Nišben, a selejtező ötödik fordulójában csak döntetlent (34:34) játszott Lengyelországgal, így a biztos kijutás még várat magára. Hullámzó teljesítmény jellemezte a mérkőzést, Szerbia először vezetett, majd futott az eredmény után, így a meccs egészét nézve a döntetlen is jó eredmény számára. A csapat legeredményesebbje kilenc találattal Petar Nenadić volt, míg Dobrivoje Marković és Rastko Stojković öt-öt gólig jutottak. Szerbia következő mérkőzése vasárnap esedékes Minszkben, az ellenfél Fehéroroszország lesz.

Női vb-selejtező, visszavágók: Szerbia–Olaszország 34:16 (a párharcot Szerbia nyerte 67:39-es összesítéssel), Szlovákia–Magyarország 24:24 (a párharcot Magyarország nyerte 52:43-as összesítéssel), Spanyolország–Ukrajna 22:20 (a párharcot Spanyolország nyerte 46:44-es összesítéssel).

Férfi Eb-selejtező, 5. forduló, 1. csoport: Hollandia–Dánia 24:36. 2. csoport: Szerbia–Lengyelország 34:34. A sorrend: 1. Szerbia 7, 2. Fehéroroszország (–1) 5, 3. Románia (–1) 4, 4. Lengyelország 2 pont. 3. csoport: Bosznia-Hercegovina–Spanyolország 19:25, Finnország–Ausztria 36:39. 4. csoport: Csehország–Izland 27:24. 5. csoport: Portugália–Németország 26:29, Svájc–Szlovénia 20:33. 6. csoport: Montenegró–Svédország 28:24, Szlovákia–Oroszország 24:25. 7. csoport: Litvánia–Franciaország 25:26, Belgium–Norvégia 27:43.