2024. május 10., péntek

Béregnél próbálkoznak a migránsok

A hétvégén ismét tömegesen kíséreltek meg átjutni a magyar határzáron

A belgrádi ideiglenes tábor felszámolása után egyre többen próbálkoznak meg illegálisan átjutni a magyar határon. Eddig a legtöbben Szabadka, illetve Horgos térségében próbálkoztak, most azonban úgy tűnik, ismét Béreg lesz a legforgalmasabb. Szombaton éjjel, vasárnap reggel 6 óráig, a magyar határőrök összesen 91 személyt tartóztattak fel Hercegszántó térségében, valamennyien pakisztáninak vallották magukat.

Migranti u centru Bačkog Brega (Foto: Erika Kabok)

Béreg központjában várják a migránsok a kedvező alkalmat, hogy megpróbáljanak átjutni a magyar határzáron (Kabók Erika felvétele)

A helybeliek azt mondják, az utóbbi napokban valóban megnőtt a migránsok száma, szombaton napközben ugyan nem látták őket, de felvásárolták az összes kenyeret a faluban, így biztosan ott vannak valahol a környéken.

Marin Lerićet a víkendtelepen találtuk. A barátaival vasárnap délután éppen halászlevet főztek. Mint elmondta, ismét kezdenek megjelenni a migránsok Béregen és környékén. Este taxival érkeznek, van, hogy egy este 5-6 taxi is hozza őket. Kiteszik a migránsokat a falu bejáratánál, és  hogy azután hová tűnnek, csak találgatni lehet. Mint mondta, ő is vadász, ő is látta őket este a határban, de vadásztársai is megerősítették, hogy a földeken, az erdőkben kószálnak éjszakánként. Neki a télen két csónakját is elkötötték, most az övét még nem bántották, de vannak, akiknek most is „kölcsönvették” a csónakját. Nem tesznek benne kárt, átmennek vele a csatornán, a gazda meg, ha észreveszi, visszahozza a saját oldalukra.

Egy másik víkendházban egy tízfős társaság rostélyost sütött. Ott azt mesélték a béregiek, hogy nem csak a csónakokat kötik el a migránsok, de egyikük tanyájáról a baltát vitték el, több hétvégi házból pedig a létrákat.

Egy béregi asszony pedig azt mesélte, a napokban egyik este egy csoport migráns ácsorgott a kapuja előtt, kiment hozzájuk, és kenyeret meg vizet kértek. Az asszony visszament a házba, hozta a kenyeret meg a vizet, de nem akarták elvenni. Az idős nő szerint be akartak menni a faluszéli házába, mert nincs még az épület bemalterozva, és gondolták, hogy üresen áll. A nő úgy fogalmazott, nem érzi magát biztonságban, hisz éjszaka nagy a jövés-menés az utcákon.

Kimentünk egészen a határ közelébe. Az erdőkben szemetet, elhagyott inget, és kitaposott ösvényeket láttunk. Migránssal ott nem találkoztunk, de visszafelé jövet a falu központjában négy pakisztáni ücsörgött egy fa hűvösében. Azt mondták, Németországba szeretnének eljutni. Igaz, nagyon nehéz átjutni a magyar határon, de holnap (hétfőn) meg fogják próbálni. Visszamenni a hazájukba semmiképpen nem akarnak. Három hónapja vannak már Szerbiában, de itt sem kívánnak letelepedni.

 A hivatalos adatok szerint Szerbiában 7000 migráns tartózkodik. Mivel hat ország rendőrsége segít Szerbiának a bolgár és a macedón határok őrzésében, Aleksandar Vulin szerint a migránsok már nem érkeznek Szerbiába a zöldhatárokon keresztül. Ám német sajtóforrások szerint 72 ezer migráns rekedt a balkáni útvonalon, s csak idő kérdése, hogy ez a hatalmas tömeg mikor indul meg az EU felé.