2024. május 10., péntek

A kishegyesi faápoló

Vajdasági favágó a nemzetközi versenyen

A klasszikus sportok mellett manapság olyasmiben is szerveznek bajnokságokat, amire nem is gondolnánk. Ilyen például a faápolás.

A kishegyesi Tóth Andor 10 éve foglalkozik favágással, s ez alatt az idő alatt tovább is képezte magát faápolás terén. Először a múlt évben tette próbára tudását, Szegeden részt vett a Faápoló Magyar Bajnokságon. Az idén Zalaegerszegen folytatta a versenyzést, a Gazek Arbo által szponzorált bajnokságon.
– A versenyre öt országból érkezett 22 versenyző, Vajdaságból én voltam az egyedüli, mondhatni, nemhivatalosan én képviseltem Szerbiát. A versenyszámok valójában a faápolás munkamódszerét mutatták be. Összesen négy versenyszám volt, az első az imitált munkamászás. Ebben értem el a legnagyobb sikert, harmadik lettem, és hazahoztam a legszebb munkamászásért járó különdíjat. Ebben a versenyszámban egy előre megépített pályát kellett bejárni, amelynek több állomása volt. Az elsőnél 20 méter magasból egy 1 méteres átmérőjű körbe kellett dobni egy ágat, a második állomásnál kézi- és teleszkópos fűrészes munkát kellett végezni. A második versenyszám a társmentés volt, ami a szakma egyik alapja. Veszélyes dolog a magasban dolgozni fűrésszel, ezért fontos, hogy le tudjuk hozni a társunkat, ha megsérülne. Ennél a versenyszámnál egy 70 kilogrammos bábút kellett lehozni 11 méter magasból. Ez időre ment, minden szabályt be kellett tartani, és a fán való mozgást is pontozták. Harmadikként dobózsinórt kellett dobni egy faágra. Ezzel azt imitáltuk, ahogy dobókötelet feldobjuk a munkaterületre, és felhúzzuk vele a munkakötelet. Az utolsó versenyszám a gyors mászás volt, egy szál kötélen 15 méter magasra kellett felmászni – számolt be az izgalmas versenyről a kishegyesi favágó.
A verseny során minden versenyszámot külön díjaztak, az összesített pontok alapján pedig az első négy versenyző jutott tovább. Tóth Andor összesítettben a hetedik lett, amivel igen elégedett, hiszen ez óriási előrelépés a tavalyi 16. helyhez képest. A következő verseny, amelyen a kishegyesi favágó szeretne részt venni, a Faápoló Magyar Bajnokság lesz augusztusban. Azon már komolyabb helyezésért fog küzdeni, habár nem a helyezés a legfontosabb számára.
– Ezek a versenyek elsősorban a tapasztalatszerzés miatt fontosak számomra. A jelenlegi tudásomat saját magam szereztem, konkrét szakmai útmutatás nélkül. Épp ezért még amatőrnek számítok, mivel a többi versenyző mindennap ebben szakmában dolgozik – mondta el Tóth, aki fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a zalaegerszegi versenyre való jutását Kishegyes község önkormányzata segítette.