2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS

Első helyen az utánpótlás-nevelés

Tóth Tamásnak, az adai AFK új elnökének a célja a tömegesítés – A klub a topolyai labdarúgó-akadémia alközpontjává szeretne válni

A közelmúltban Tóth Tamást választották meg az AFK, az adai labdarúgóklub új elnökének, aki elmondta, hogy tömegesíteni kívánja a labdarúgást, amelyben az utánpótlás-nevelés továbbra is kiemelt fontosságú lesz, akárcsak a községi játékosok és edzők foglalkoztatása minden korosztálynál.

Adán jelenleg 100 regisztrált játékost tartanak számon, de az óvodás korosztállyal és az öregfiúkkal együtt közel 170 játékos tartozik az egyesülethez, amely az elkövetkezőkben a topolyai labdarúgó-akadémia alközpontjává szeretne válni. Tóth Tamás adai, 37 éves, családos, egy kisfiú édesapja, okleveles közgazdász, és közel 15 éve irányítja a családi vállalkozásban, vagyis a T-1 fémipari cégben a marketinget és a külkereskedelmet. Bár belekóstolt a politikába is, de azt tartja, hogy a politikának semmi keresnivalója a sportban, a sportpályákon. Az elkövetkezőkben eszerint szeretne tenni az adai labdarúgás fejlesztéséért a községi önkormányzattal együttműködve.

– A közelmúltban ugyan megválasztottak az AFK elnökének, de előtte is tagja voltam a vezetőségnek, így a régi csapat dolgozik tovább egy kis vérfrissítéssel. A klubvezetésnek és az AFK-nak az elkövetkező időszakban is az utánpótlás-nevelés lesz a fő célja. Tömegesíteni kívánjuk Adán a labdarúgást – magyarázta Tóth. – Azt szeretnénk, hogy minél többen éljenek egészségesen, minél többen sportoljanak, és ehhez kívánunk olyan hátteret biztosítani, hogy a gyerekek igenis a focit válasszák. Büszkeség és egyben felelősség, hogy több mint 100 regisztrált játékosunk van. Ez egy ekkora népességű községben, mint Ada, ahol nagy az elvándorlás, illetve alacsony a népszaporulat, hatalmas fegyverténynek számít. Az igazolt játékosokon kívül van még 30 óvodásunk, illetve 30-40 öregfiú. Az AFK-ban a 160-170 fős közösséget szeretnénk bővíteni, illetve ha a körülmények miatt nem sikerül, akkor legalább szinten tartani. Nem létezik olyan versenykategória, ahol nincsen csapatunk. A 2008-as, 2006-os, 2004-es generáció, az újoncok, a kadétok, illetve a felnőttek mezőnyében mindenhol teljes keretekkel állunk fel. Nagyon fontos, hogy minden játékosunk Ada községbeli. A felnőttcsapathoz tapasztalt játékosok tértek vissza. Kiemelném Nagypál Tibort, aki tapasztalatával és játéktudásával biztonságot hozott a csapatnak, amely egyre jobban szerepel. Jelenleg négy edzőnk van: Bognár Róbert, Berec Csaba, Budai Zoltán és Rohacsek Aurél, hármuknak közülük van edzői képesítése. Azon dolgozunk, hogy ezt a negyedik edző is megszerezze, illetve akiknek van képesítésük, őket tovább tudjuk léptetni a ranglétrán. Velük rendszeresen foglalkozik egy A licenccel rendelkező szakember, akitől hasznos útmutatást kapnak a mindennapi munkához. Arra törekszünk, hogy az edzőnek meglegyen a szakképesítése, ezáltal a gyerekek pedagógiai és szakmai szempontból is megfelelő bánásmódban részesülhetnek. Így nem csupán a labdát rúgni jönnek le, hanem valóban megkapják a szükséges szakmai támogatást. Ehhez a klub igyekszik hozzátenni az egyéb támogatásokat, mint amilyen a sportfelszerelés, a labdák, a mezek stb. – közölte Tóth Tamás, aki hozzátette, hogy az utánpótlás és a klub érdekében felvették a kapcsolatot Zsemberi Jánossal, a magyar kormány által is támogatott topolyai labdarúgó-akadémia atyjával és megvalósítójával.

– Több ízben nagyon eredményes megbeszéléseket folytattunk Zsemberivel. Mindkét részről megvan a hajlandóság, hogy szoros együttműködés alakuljon ki az AFK és a megvalósuló akadémia között. Eszerint egy alközpont alakulna ki Adán a megállapodás aláírása után, amelynek eredményeként egyelőre szakmai, de később egyéb támogatásokhoz is juthatnánk, és befektetéseket tudnánk kieszközölni az adai sportlétesítmények fejlesztésére – újságolta a klubelnök.

Az AFK legnagyobb támogatója Ada község önkormányzata. Tóth Tamás elmondta, hogy az önkormányzat támogatása nélkül nem tudna létezni az egyesület, ezért bíznak a további támogatásukban is.

– Jelentős költség a focipályák karbantartása. A községi önkormányzattal nagyon jó az együttműködésünk, és a közelmúltban megállapodtunk, hogy középtávon mi vagyunk a sportpályák bérlői. Ez költségekkel is jár, mivel három sportpályát kell fenntartani, de ezzel is megbirkózunk. Azzal, hogy a legkisebb segédpályát alkalmassá tettük a focira, nemcsak a klubnak teszünk szolgálatot, hanem a rekreációsoknak is, akik használhatják a kisebb segédpályát, amikor nincs edzés. Nagy költséget jelent számunkra az új törvényes előírás, amely szerint biztonsági embereket kell alkalmazni minden mérkőzésre, még a legkisebbek meccsére is. Reméljük, hogy ezen a téren lesz valamilyen változás, ami tehermentesít bennünket – mondta.