2024. április 18., csütörtök

Republic-koncert, néptáncok, főzőversenyek…

Gazdag műsorral várta vendégeit a hétvégén Torda

Horgászversennyel, a felújított sportöltöző és a tűzoltóotthon átadásával, szentmisével és művelődési műsorral kezdődött pénteken a falunap és a templombúcsú megünneplése a bánáti Tordán. A változékony idő ellenére a háromnapos ünnepre sok vendég érkezett.

Sok elvándorolt is hazatért a szülőfalujába. Mint azt Tapolcsányi Emánuel plébánostól hallottuk, a templom az az első hely számukra, amely élményeket, emlékeket ébreszt a lelkek mélyén.

A tordai néptáncosok (kép: Kecskés István)

A tordai néptáncosok (kép: Kecskés István)

Tordán két éve volt utoljára felnőtt labdarúgó-mérkőzés. Jelenleg csak pionírcsapatuk van, amellyel Rúzsa Tibor foglalkozik. A 18-as keretben vannak tehetségek, de néhány tordai a környező falvak csapataiban rúgja a labdát. A felújított öltöző egyben hívogató is, hogy visszatérjenek a nyolcvanéves múltra visszatekintő Olympiába.

A tordai Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1883-ban alakult. Jelenleg 120 tagjuk van. Néhány évvel ezelőtt Németországból kaptak egy jól felszerelt tűzoltó-kocsit. Most sikerült az otthonukat is felújítani. Barna János, az egyesület elnöke úgy értékelte, hogy a tordaiak fegyelmezettek és gondatlanságból nem okoznak tüzeket a határban. A legtöbb tűzesetük télen van: ezek kéménytüzek. Az elmúlt télen öt ilyen eset volt.

A falu legnagyobb ünnepére gazdag műsorral várják a vendégeket. Minden helybéli, minden civil szervezet, mondhatni a falu apraja-nagyja kiveszi a részét a munkából.

– Torda egy olyan kis közösség. ahol mindig pezseg az élet. A közösség számára nagyon fontos a hagyományőrzés, a hagyomány ápolása, történelmünk megismerése. És szinte érezhető, tapintható a tettrekészség, a tenni akarás ebben a kis közösségben, mondta Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke.

Az 1200 lakosú falu egy erősen fogyatkozó magyar sziget közép-Bánátban.

– Ez a falunap, templombúcsú a szórványmagyarság egyik legnagyobb ünnepe lett. Hisz ebből az alkalomból nagyon sokan látogatnak el Tordára. Több ezren. Hazajönnek az elszármazottak, itt vannak a rokonok, barátok, ismerősök. A környező falvak fiataljai is, mondta Dobai János, Torda HK elnöke. Ilyenkor visszatekintenek, de terveznek is. Átadták a felújított sportöltözőt és a tűzoltóotthont, közben a víztisztító felújítását és az iskola fűtésének a korszerűsítését tűzték ki célul. Nagyobb tervük is van: az itt található gyógyvíznek az újbóli hasznosítása.

Megnyitották az amatőr képzőművészek tárlatát, felléptek az Ady Endre Általános Iskola tanulói, a Petőfi Sándor ME néptáncosai, a testvértelepülések amatőrjei, a lakodalmas zenekarok. A csirkepaprikás-főző versenyen pedig huszonnégy csapat vett részt.

Szombaton a több mint kétórás, fergetes hangulatú koncerten a közönség hallhatta a nagy Republic-számokat, de az együttes legújabb dalait is. Kilenc évvel ezelőtt Bódi László-Cipővel léptek fel Tordán. Mint ahogy Boros Csaba énekes-basszusgitáros elmondta, mindig szívesen és nagy szeretettel jönnek a határon túli magyar közösségekbe. Most is egy ilyen hangversenysorozat kezdetén vannak.

A koncert végén tűzijáték, vasárnap pedig kirakodóvásár volt. A búcsúi szentmisét kedden, Nepomuki Szent Jánosnak, a falu védőszentjének a napján mutatják be 9.30-kor.