2024. április 26., péntek

Európa legnagyobb divatbemutatója lesz Újvidék központjában

A Serbia Fashion Week nemzetközi divat- és dizájnfesztivált április 24-től 29-ig rendezik meg az Újvidéki Vásár Master Központjában.

A régió legnagyobb divatfesztiváljára mintegy 20 országból érkeznek divattervezők. A megnyitó a központban, a Zmaj utcában lesz, 250 manöken vonul majd fel, olyan híres dizájnerek ruháiban mint Agatha Ruiz de la Prada Spanyolországból, Eymeric Francois Franciaországból, Arrey Kono Németországból vagy Romero Bryan, akinek a ruháit az amerikai énekesnő, Beyonce és a világhírű modell, Kate Moss is előszeretettel viseli. A külföldi tervezők mellett számos régióbeli és szerbiai divattervező is bemutatkozik.

– Az elképzelés az, hogy a Zmaj utca Európa legnagyobb kifutója legyen, hiszen ha leszámítjuk a Párizsban megrendezett Chanel- és Dior-divatbemutatókat, ennyi manöken még nem vonult fel egyszerre – mondta Svetlana Horvat, a Serbia Fashion Week elnöke. – Szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a divat nem szórakozás, hanem művészet és kreatív iparág. A megnyitón számos külföldi médium is jelen lesz az Egyesült Államokból, Kanadából, Kazahsztánból Azerbajdzsánból, Oroszországból és számos európai országból. Egy pozitív képet küldünk a világba. Újvidéket úgy mutatjuk be mint Európa divatszékhelyét és kulturális fővárosát – hangsúlyozta Svetlana.

A divatfesztiválnak jelentős szerepe van az idegenforgalom szempontjából is, hiszen a fesztivál idején számos külföldi turista várható.

– A Serbia Fashion Week jelentősen hozzájárul a város gazdaságához, és erről az is tanúskodik, hogy a fesztivál idejére már megteltek az újvidéki szállodák – mondta Milorad Radojević, a városi tanács gazdasággal megbízott tagja.

A megnyitón fellép az Eurovíziós Dalfesztivál szerbiai képviselője, Tijana Bogičević, az NS2021 szimfonikus zenekar, valamint Dragoljub Đuričić dobos.

Számos konferencia, szeminárium, verseny és egyéb program kíséri a rendezvényt, ezekről bővebben a serbiafashionweek.com weboldalon informálódhatunk.