2024. május 8., szerda

A belső átalakulás miatt fontos az integráció

A máltai álláspont: felkészültségüknek megfelelő gyorsasággal haladjanak az EU felé az országok

Az Európai Unió Tanácsának bővítésügyi munkacsoportjával (COELA) tárgyalt tegnap Belgrádban Jadranka Joksimović európai integrációkkal megbízott miniszter. A megbeszélésen a csatlakozási folyamat eddigi és várható körülményei szerepeltek napirenden. A miniszter asszony emlékeztetett, hogy Szerbia az eddigiek során nyolc tárgyalási fejezetet nyitott meg, s még az idén kész lesz arra, hogy további fejezetek nyíljanak.

Joksimović elmondta, hogy a szerbiai polgárok ötven százaléka támogatja az európai integrációt, a csatlakozási folyamatot pedig a legjobb módszernek nevezte arra, hogy fejlődjön az állam, belső átalakuláson menjen át. A kormány európai céljait – mint hozzátette – semmi sem vonhatja kétségbe.

A régióbeli együttműködésről a miniszter elmondta, hazánk készen áll fejleszteni a kapcsolatait valamennyi környező állammal, ehhez azonban arra is szükség van, hogy a szomszédos országok is ilyen beállítottságúak legyenek. Ebből a szempontból fontosnak nevezte a régióbeli viszonyok fejlesztését segítő berlini folyamatot, és az eredményeképp a közeljövőben megtartandó trieszti nyugat-balkáni tanácskozást.

A munkacsoport máltai tagja hangsúlyozta: országának uniós elnöksége alatt fontos kérdésnek számít a bővítés. Alan Bugeja közölte, a máltai álláspont az, hogy az előrehaladásnak a fejezetekbe foglalt elvárások teljesítése fényében kell történnie, és elvárja, hogy országunk minden olyan fejezetet megnyisson, amire felkészült. Dicsérettel szólt a végrehajtott reformokról és a régióbeli egyensúly érdekében tett szerbiai lépésekről is.