2024. április 24., szerda

Kombiballada

Az utazási irodák is megérzik a kombival történő utasszállítás tilalmát

Az elmúlt napokban alaposan felborzolta a kedélyeket az a február 12-től életbe lépett, a furgonokkal történő utasszállítást tiltó rendelet, amely közvetlenül mintegy 40 ezer kombitulajdonos, közvetve pedig kb. 80–100 ezer polgár megélhetését is érintheti. A tilalom nemcsak a hat vagy nyolc személy szállítására alkalmas gépjárművel történő utasszállítást végzőknek, hanem az idegenforgalmi irodák tulajdonosainak is igen nagy gondot jelenthet. Németh András, a zentai Domus utazási iroda tulajdonosa szerint ezt a törvényt tavaly augusztusban hozták meg, s várható volt, hogy életbe lép.

Németh András: a kombival való szállítás az EU-ban engedélyezett (Horváth Zsolt felvétele)

Németh András: a kombival való szállítás az EU-ban engedélyezett (Horváth Zsolt felvétele)

A zentai idegenforgalmi cég egyébként számított a rendelet hatályba lépésére, s kombijait eladva, autóbusszal igyekeznek megoldani ügyfeleik utaztatását, ez azonban nem olyan egyszerű, mint ahogyan a belgrádi illetékesek állítják. Nem elég ugyanis beszerezni a járműveket, külföldi utak esetében külön engedélyekre is szükség van. Ezek megszerzése viszont beszélgetőtársunk szerint szinte lehetetlen.

– Ehhez egy olyan céggel is rendelkezni kell, amelynek legalább három éve birtokában van egy autóbusz – jegyezte meg beszélgetőtársunk, s elmesélte, hogy ha most vásárolna egy autóbuszt, azt kénytelen lenne egy másik cégnek bérbe adni, és annak a neve alatt végezni a külföldre történő utasszállítást.

Ugyanakkor a február 12-én életbe lépett törvény az autóbusszal történő utasszállítást is nagyon szigorú keretek közé szorítja, külön licencet kell szerezni az autóbusz-vállalatra, de a buszsofőrökre is – ecsetelte az idegenforgalmi iroda vezetője, aki szerint a helyzetet az is súlyosbítja, hogy az országban alig maradt épkézláb D kategóriás hajtási engedéllyel rendelkező buszsofőr, mivel a legtöbben közülük külföldön próbál boldogulni, az itthon marad sofőrök számára pedig különböző rendeletek nehezítik meg a munkát.

Konkrét példakánt Németh elmesélte, hogy ha Zentáról a reggeli órákban egy autóbuszt indítanak Budapestre, ezt egy sofőrrel nem tudnák megoldani, mivel ennek legkésőbb 12 óra elteltével lejár a munkaideje, a két sofőr alkalmazása pedig természetesen megkétszerezi a költségeket.

DAC KONTRA PIACGAZDASÁGI ELVEK

Az idegenforgalmi vállalkozó szerint a rendelkezés annak köszönhető, hogy az egyik legnagyobb belgrádi utasszállító vállalatot zavarja az, hogy a kombis utasszállítással „visszaélők” elveszik tőlük a forgalmat. Ezek ugyanis a buszjegy árával azonos összegért szállítják az utasokat a kisebb városokba, illetve a falvakba, s e kombik férőhelyeit sokkal könnyebb feltölteni utassal, ugyanakkor több fordulót is megtehetnek egy-egy útvonalon, a hosszabb útvonalakon pedig akár háztól házig is szállítják az utasokat.

Kinek kellenek majd a kombik? (Horváth Zsolt felvétele)

Kinek kellenek majd a kombik? (Horváth Zsolt felvétele)

– Természetesen, a piacgazdaság elve alapján, amennyiben erre van kereslet, akkor a busztársaság is vásárolhatna magának kombikat, s átállhatna az ilyen utaztatásra – jegyezte meg a Domus tulajdonosa, s hozzáfűzte, hogy a rendelkezést védő belgrádi vezetőknek az az állítása sem igaz, miszerint a törvényt csak összehangolták az uniós előírásokkal. Az EU országaiban ugyanis végeznek kombival történő utasszállítást, s az Unióban a nyolcüléses taxik tevékenysége is engedélyezett.

Németh elmondta, hogy ezért, bizonyos törvényes keretek tiszteletben tartásával, nálunk is engedélyezni kellene a kombival történő utasszállítást, s egyfajta alternatívát kellene biztosítani a kombitulajdonosoknak.

– Jelen esetben semmi ilyesmit nem biztosítanak. A kombikba nem engedélyezik plusz ülőhelyek beépítését, hogy ezzel D kategóriás járművé minősítsék át őket, de az ülőhelyek kiszerelését is tiltják, hogy teherszállításra alkalmasak legyenek ezek a járművek – mutatott rá Németh András.

Az idegenforgalmi vállalkozó szerint tavaly augusztusban a kombitulajdonosok sem vették komolyan a képviselőházi döntést.

– Néhányan már akkor zúgolódtunk, de a többiek úgy vélték, hogy magától megoldódik a probléma. Magától nem fog. Hamarosan itt a nyaralási idény, amikor a kombival való szállítás például Újvidékről Belgrádba, ahonnan majd az autóbusz indul, sokkal egyszerűbb és olcsóbb.

ERROR

– Előbb-utóbb az államkassza is megsínyli majd a kombival történő utasszállítás tilalmát – jegyezte meg Németh. – Az országban 40 ezer bejegyzett kombi van, annak az éves regisztrálásából (járművenként átlag 30 ezer dinárral számolva) egymilliárd-kétszázmillió dinárral kevesebb pénz folyik be az államkasszába, mivel a tulajdonosok valószínűleg nem regisztrálják majd a járművüket. Ehhez adjuk még hozzá, hogy mintegy 50 ezer embernek szűnik meg a munkaviszonya, ami úgyszintén gazdasági problémát jelent. De folytatom: ez a 40 ezer kombi, ha átlag 20 ezer kilométert tesz meg évente, 7 literes átlagfogyasztással számolva 56 millió dinár értékű üzemanyagot jelent, s ennek a pénznek egy részétől is elesik az állam – mutatott rá beszélgetőtársunk, s megjegyezte, hogy az autópályadíjakat, a szervizdíjakat stb. még sem említette.

– Szerintem ha a kormány nem akar lemondani ezekről a pénzekről, akkor talán egyfajta megoldásként a kombitulajdonosokkal a járművük regisztrálása alkalmával minden megtett kilométer után különadót fizettethetne meg – javasolta Németh András, s már rögtön számolt is:

– A különadó, mondjuk, minden megtett kilométer után legyen két dinár. Negyvenezer kombival számolva, szorozva 20 ezer kilométerrel. Ki sem mutatja a számológépem, kiírta, hogy: error – mondja mosolyogva, majd pedig némi fejben történő számolás után meg is lett az összeg: egymilliárd-hatszázmillió dinár kerülne a költségvetésbe...

Beszélgetőtársunk egyelőre nem tudott konkrét választ adni ara, hogy a kombival való szállítás tilalma milyen hatással lesz az idegenforgalmi irodák üzletelésére, de szerinte nagyon sokan azért mondják majd le a nyaralást, mert nem tudják megoldani, hogyan jussanak el a tartomány különböző részeiből a nagyobb városokba, és sokan nem vállalják majd, hogy saját személygépkocsival vagy pedig taxival utazzanak el az utazásuk kiindulópontjára.

– Lehetséges, hogy az utazási irodák kénytelenek lesznek majd összehangolni egymással az indulásokat, hogy az ügyfeleik érdekében ezeket a transzfereket is közösen oldják meg – jegyezte meg Németh András.

A szerb kormány rendelkezése ellen a napokban tiltakozást is szerveztek az érintettek, akik abban egyeztek meg, hogy ha a tüntetésnek nem lesz foganatja, akkor további tiltakozásokat szerveznek, s akár az országhatárok lezárásáig is elmennek. Németh András szerint az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy ezek a tiltakozások elhúzódnak, s különösebben nem célratörőek.

– Itt egy olyan jószándékú, épeszű embert kellene találni, aki felvállalná az ügyet. Aláírást kellene gyűjteni, s meg kellene nézni azt is, hogy a rendelettel nem csorbulnak-e az emberi jogok, mivel a törvény még azt is megtiltja, hogy jómagam, magánszemélyként bárkit beültessek kombiba. Ezzel szerintem sérülnek az emberi jogaim, sőt ez ütközik az uniós előírásokkal is – nyilatkozta a turisztikai vállalkozó.

ÉRTELMETLEN RENDELKEZÉSEK, HATALMAS PÉNZBÜNTETÉSEK

A törvény értelmében a kombival történő személyszállítás abban az esetben engedélyezett, ha a cég saját célra a munkásait fuvarozza. Ezt viszont bizonyítani kell. Például az is egyfajta saját célra történő utaztatás, amikor az idegenforgalmi iroda egy családot szállít ki a belgrádi reptérre. A törvény kiötlői viszont ezt nem így gondolják.

– Mi van akkor, ha a barátaimat beültetem egy nyolcszemélyes kombiba, mert el szeretnénk utazni egy kirándulásra? – tette fel a kérdést beszélgetőtársunk, s megjegyezte, hogy a február 12-én életbe lépett törvény alapján ezzel lényegében bűncselekményt követ el, mivel nem a hozzátartozóit, hanem a barátait fuvarozza. Arra is rámutatott, hogy az iskoláknak is gondot jelent majd az utaztatás, ha a diákok másik városba vagy külföldre mennének, mondjuk, versenyre.

– Hiába ajánlja fel nekik egy kombitulajdonos szülő, hogy a saját gyermekének az érdekében is elviszi őket, a jövőben nem teheti meg ezt – jegyezte meg, s egyfajta végszóként hozzáfűzte, hogy szerinte a törvényt megszavazó parlamenti képviselők közül egy sem gondolkozott el azon, hogy milyen gondokat okoz majd az új törvény, s a szavazógépezet részeként automatikusan megszavazta.

A rendelkezés értelmében egyébként többek között tilos a kombival történő utasszállítás, amennyiben a kombitulajdonos megfizetteti a szállítást. Azon az útszakaszon úgyszintén tilos az utaztatás, ahol a tömegközlekedés járművei menetrendszerűen közlekednek. Tilos ötnél több személy utaztatása, azzal a megjegyzéssel, hogy a sofőr is utasnak számít, és meg van tiltva számukra az ajtótól ajtóig történő utasszállítás. Az elkövetkezőkben hirdetni sem szabad az utasszállítást.

A pénzbüntetések meghatározásakor sem voltak szívbajosak a törvényalkotók: 300 ezertől 1 millió dinárig terjedő pénzbüntetést is kiróhatnak a kombitulajdonosokra, de akár el is kobozhatják a gépjárművet.