Bizonyítékokat találtak az orosz hackertámadásokról

MTI

2017. január 5., 16:19 >> 2017. január 5., 17:21

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Meggyőzőnek számító bizonyítékot találtak amerikai hírszerző ügynökségek a novemberi elnökválasztás után arra, hogy Oroszország a Demokrata Országos Bizottság számítógépes rendszerét feltörve anyagokat adott át a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak egy harmadik félen keresztül - közölték amerikai tisztségviselők.

Az amerikai hatóságok azt már hónapokkal ezelőtt megállapították, hogy orosz hírszerző ügynökségek irányították az internetes támadásokat, de abban a választás előtt kevésbé voltak biztosak, hogy szintén Oroszország állt a Demokrata Párt elnökjelöltjét, Hillary Clintont lejárató anyagok kiszivárogtatása mögött. Mindennek abból a szempontból van jelentősége, hogy Barack Obama amerikai elnököt többen bírálták amiatt, hogy a Fehér Ház csak hónapokkal az első gyanú felmerülése után reagált a számítógépes támadásokra. A szenátus és a képviselőház vezetői még vizsgálatot is sürgettek az ügyben.
Mindeközben viszont Donald Trump megválasztott elnök megkérdőjelezte azoknak a hírszerzési jelentéseknek a hitelességét, amelyek szerint Oroszország kifejezetten a republikánus jelölt érdekében és Clinton kárára avatkozott be a választási kampányba. Oroszország a maga részéről tagadta az őt ért vádakat.
A Reuters hírügynökségnek szerdán nyilatkozó források szerint a választások után szerzett hírszerzési információk nagyobb bizonyosságot adtak az Obama-adminisztrációnak afelől, hogy Oroszország összességében milyen szerepet játszott a hackertámadásokban az október 7-i helyzethez képest, amikor az amerikai hírszerzési ügynökségek úgy fogalmaztak, "bizonyosak" benne, hogy Oroszország áll a támadások mögött. A választások utáni újabb információk alapján döntött úgy Obama elnök december 29-én, hogy kiutasítanak 35 orosz diplomatát az Egyesült Államokból és szankciókat vezetnek be orosz személyekkel és intézményekkel szemben.
Julian Assange, a Wikileaks alapítója szerdán a Fox televíziónak azt mondta, nem "állami szereplőtől" kapták meg a Demokrata Országos Bizottság levelezési rendszeréből ellopott emaileket, illetve Hillary Clinton kampányfőnökének, John Podestának a leveleit. Assange nem tartotta kizártnak, hogy az anyagot egy harmadik fél továbbította a kiszivárogtató portálnak.
A Reutersnek nyilatkozó amerikai források nem árultak el részleteket ennek a bizonyos harmadik félnek a szerepéről, mert nem akarták felfedni, milyen módon jutott Washington ehhez az információhoz.
Az amerikai hírszerzés először augusztusban jelezte, hogy az orosz hírszerzés igyekszik megzavarni és hitelteleníteni az amerikai választási folyamatot. Obama elnök akkor még elzárkózott azoktól a javaslatoktól, hogy felfedje ezt az értesülést és tegyen bizonyos korlátozott ellenlépéseket. Ehelyett Obama privát úton figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz államfőt, azzal érvelve, hogy ez a módszer Hszi Csin-ping kínai elnöknél is bevált: egy korábban Pekingnek címzett hasonló üzenet hatására csökkentek az amerikai hivatalok és vállalatok elleni kínai hackertámadások.
Októberben Obama ismét elhárította, hogy lépéseket tegyen, arra hivatkozva, hogy ha cselekszik, akkor az úgy tűnhet, hogy Clintonnak akar segíteni és Trumpot akarja lejáratni, amivel akár egy esetleges Clinton-elnökségen is foltot ejtene. Végül a Fehér Ház csak Trump megválasztása után lépett akcióba, azt követően, hogy a jövendő republikánus elnök elkezdte komolyan megkérdőjelezni az orosz hackertámadásokra vonatkozó amerikai hírszerzési jelentéseket.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége