2024. április 26., péntek

Állami támogatás a fiatal gazdák projektumaira

Hetvenöt százalékos térítést ígért a büdzséből a mezőgazdasági miniszter

A 2017-es agrárpolitika célja, hogy egyre több fiatal mezőgazdasági termelője legyen az országnak. Az állam ennek ösztönzésére támogatásban fogja részesíteni a pályakezdő földműveseket, jelentette be szerdán Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter.

„Ha valaki kidolgoz mondjuk egy 10 000 eurós projektumot, akkor mi az államkasszából 7500 eurós támogatásban fogjuk részesíteni a fiatal gazdát, hogy belekezdhessen a vállalkozásába – jelentette ki a Szerbiai RTV-nek nyilatkozó tárcavezető.

A behozatali tejjel kapcsolatos védővámokat illetően – amelyeknek a lehetséges eltörlése már egy ideje napirenden van – a miniszter azt mondta, hogy a piaci helyzet ma már sokkal jobb, mint volt akkor, amikor a védővámokat bevezették. Nedimović csak annyit árult el a hazai tejet védő intézkedéssel kapcsolatban, hogy a döntést hamarosan meg fogják hozni.

„Mindenképpen olyan döntés fog születni, amely a szerbiai tejtermelők érdekeit képviseli” – mondta.

A szerb kormány tavaly júniusban vezetett be 10-től 20 dinárig terjedő védővámot a behozatali tej literjére. Az agrártárca vezetője szerint ez akkor nélkülözhetetlen intézkedés volt, mert különben „kaotikus állapotok uralkodtak volna el a hazai tejpiacon”.