2024. április 19., péntek

Bemutatták a Than Mór-albumot

Ünnepélyes keretek között mutatták be pénteken este a zentai Városi Múzeumban Korhecz Papp Zsuzsanna Than Mór-albumát, amely a neves óbecsei születésű festőművész munkásságát dolgozza föl, tematikus egységekbe rendezve az alkotásait, amelyek között külön csoportot képeznek a históriai képei, az oltárképei, a falképei, a ’48-as forradalomban készített akvarelljei, a portréi, valamint az életképei. Az album színes reprodukciók segítségével tárja az olvasó elé Than Mór munkásságát, amely jelentős mértékben hozzájárult a magyar festészet európai szintre emeléséhez.

Kollár Karolina és Korhecz Papp Zsuzsanna a kötetbemutatón (Gergely Árpád felvétele)

Kollár Karolina és Korhecz Papp Zsuzsanna a kötetbemutatón (Gergely Árpád felvétele)

– Egy népszerűsítő Than Mór-kötetet szerettünk volna létrehozni, hiszen a legutóbbi vele foglalkozó monográfia 1984-ben látott napvilágot, azóta viszont nem jelent meg könyv Than Mórról, annak ellenére, hogy a 2014/15-ös évben Magyarországon elindult egy olyan kiadványsorozat, amely a magyar festészet nagyjait volt hivatott népszerűsíteni, de Than Mór sajnos ott is kimaradt a címszavak közül. Mivel a Than Emlékház a Than testvérek, Than Mór és Than Károly emlékének megőrzését tűzte ki céljául, ezért úgy gondoltuk, az lenne a leghasznosabb, ha egy Than Mórhoz méltó kötetet adnánk ki, amely megmutatná, hogy milyen nagyszerű festő volt – hangsúlyozta a könyvbemutatót követően lapunknak nyilatkozva Korhecz Papp Zsuzsanna, a kötet szerzője.

A szerző Kollár Karolinának, a Than Emlékház programszervezőjének kérdéseire válaszolva mesélt a kiadvány létrejöttének körülményeiről, illetve Than Mór munkásságának jelentőségéről. A rendezvényt az óbecsei Schola Cantorum kórus produkciói tették emlékezetesebbé az egybegyűltek számára.