2024. március 29., péntek

Mától kötelező a téli abroncs

Súlyos bírsággal számolhatnak azok, akik megszegik az előírásokat

Mától egészen április elsejéig van érvényben a rendelet, melynek értelmében a szerbiai autóvezetők csakis olyan gépjárművel közlekedhetnek, amelynek mind a négy kerekére téli gumit szereltek. A közlekedésbiztonsági ügynökség és a Szerbiai Motorosszövetség (AMSS) tegnap egy idevágó felszólítást is kiadott, amelyben figyelmeztetik a gépjárművezetőket, hogy az említett időszakban ne használják a nyári abroncsokat, ha biztonságosan kívánnak közlekedni.

Nebojša Arsov, a közlekedési rendőrség parancsnoka emlékeztetett: november 1-jétől fogva minden sofőrnek fel kell szereltetnie a téli felszerelést, mert az elkövetkező hónapokban alacsony lesz a reggeli hőmérséklet, az utakon akár jegesedés is előfordulhat.

– Ha nem havazik és nincs hideg, akkor a rendőrség nem bünteti meg azokat, akik a nyári gumikkal közlekednek, de ha balesetet okoznak, akkor számolniuk kell a büntetéssel. Lakott településen kívül kötelező a hólánc, ha az utakon nincs hó és jég, akkor a csomagtartóban kell tartani – mondta.

Az idevágó büntetések 6000 dinárnál kezdődnek, és elérhetik akár a húszezret is. Jogi személyek esetében még nagyobbak a bírságok: 100 ezertől 180 ezer dinárig terjednek. Az új téli abroncsok ára pedig 4000 dinárnál kezdődik (R13).

Szakemberek figyelmeztetnek arra, hogy a nyári gumik használata hideg és nedves időben veszélyforrás, ezért kerülendő. Milan Ilić, a közlekedésbiztonsági ügynökség képviselője a Tanjugnak megjegyezte, a törvény egyértelműen előírja, hogy a járművezetőknek használniuk kell a téli felszerelést ebben az időszakban, a járművek technikai feltételeiről szóló szabálykönyv pedig arra ad pontos meghatározást, hogy mi tartozik hozzá a téli felszereléshez.

– November elseje és április elseje között nélkülözhetetlen a téli gumik és a teljes felszerelés használata, ami azt jelenti, hogy a személygépkocsikon és a kisebb teherautókon mind a négy keréken téli abroncsnak kell lennie és a bordázat mélységének legalább 4 milliméternek kell lennie. Ugyanígy a hólánc is része a felszerelésnek, a buszok és a tehergépkocsik esetében pedig a hólapát is – magyarázta a szakember.

Ha nincs hó és jég az utakon, a téli felszerelés használata nem kötelező, de a közlekedésbiztonsági ügynökség azt tanácsolja a gépjárművezetőknek, hogy cseréljék le a gumiabroncsokat, mert a téliek puhábbak és jobban tapadnak az útra, így sokkal rövidebb a féktávolság is. A lánc használata olyan helyeken kötelező, ahol erre jelzőtáblák hívják fel a figyelmet, de más helyeken is ajánlott a használatuk, ha nagyobb mennyiségű hó van az úton.

Az utóbbi két évben két olyan halálos kimenetelű közúti baleset történt, amelyet a nem megfelelő gumiabroncs használata okozott, valamint tíz olyan, amikor sérülésekkel megúszták.