2024. május 9., csütörtök

A gazdaság és a tudomány összekötése

Élelmiszer-biztonsági kongresszus Újvidéken

A találkozó kiváló alkalmat kínál a tapasztalatcserére, az élelmiszeripar belső biztonságának növelésére, az élelmezéssel kapcsolatos különböző kérdések megvitatására – nyilatkozta dr. Sanja Stojanović, az Újvidéki Egyetem prorektora tegnap az Újvidéki Vásár Master Központjában megtartott FoodTech2016 élelmezési és technológiai szaktanácskozás megnyitóján.

Stojanović kifejtette, a helyes táplálkozási irányelvek népszerűsítése roppant fontos, hiszen az egészséges étrend rengeteg betegség kialakulását lelassíthatja vagy akár meg is gátolhatja.

– Ezt azonban nemcsak az egyénnek kell szem előtt tartania, hanem az élelmiszeripari cégeknek is. Úgy gondolom, hogy az ilyen jellegű konferenciákon közösen találhatnak megoldást a téma szakértői a legaktuálisabb problémákra, és sokat tehetnek azért, hogy sokkal biztonságosabb ételek kerüljenek az asztalunkra – emelte ki a prorektor.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Dr. Svetlana Mihić, a Tartományi Felsőoktatási és Tudományügyi Titkárság titkárhelyettese kijelentette, titkárságuk továbbra is támogatni fogja az ilyen jellegű tudományos konferenciákat, valamint a továbbikban is azon fog fáradozni, hogy minél közelebb kerüljön egymáshoz a gazdaság és a tudomány világa.

– E két terület összeboronálása a jövőbeli fejlesztések záloga. Titkárságunk prioritásként kezeli ezt a kérdést, az ilyen és ehhez hasonló jellegű szaktanácskozások tehát élvezhetik a támogatásunkat, hiszen segítik a törekvéseinket – magyarázta a tartományi szerv munkatársa.

Dr. Olivera Đuragić, az Újvidéki Tudományos Élelmiszeripari Intézmény vezetője és a tanácskozás elnöke felszólalásában elsősorban az intézményükről beszélt.

Elmondta, csaknem tíz éve léteznek, és egy év után kerültek be az Újvidéki Egyetemre. Intézményük egyike a legtekintélyesebbeknek az országban ezen a szakterületen.

– Három különböző szinten folyik a munkánk. Egyrészt a megszerzett ismeretek átadására helyezzük a hangsúlyt az oktatásügyben, másrészt pedig a további tudományos munkára koncentrálunk. Harmadrészt pedig igyekszünk állandó kapcsolatban lenni az élelmiszergyárakkal is, tehát a piaccal, a gyártókkal, hogy ők is tudjanak a legújabb trendekről – nyilatkozta Đuragić, majd hozzáfűzte, eddig több mint 250 projektumban vettek részt, valamint több mint ezer tudományos munkát, értekezést adtak ki.

A felszólalók egybehangzóan kijelentették, a Foodtech2016 elnevezésű tanácskozás kiváló alkalmat nyújt a tudósoknak, kutatóknak, gyártóknak, táplálkozási szakértőknek, technológusoknak és a diákoknak is a szóban forgó területen elért eredmények bemutatására, valamint arra is, hogy a kapott adatokat esetleg más perspektívából is megvizsgálják. Ezek mellett a kongresszus egyik fő célja közelebb hozni egymáshoz a gazdaság képviselőit és a tudomány világát, egészségesebb, biztonságosabb és veszélytelenebb élelmiszeripari gyártástechnológiák kifejlesztése érdekében.

A tegnap megkezdődött konferencia csütörtökig tart.