Szombaton kezdődik a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

A középpontban a szórványmagyarság

Palicson, a Vigadóban nyitják meg a VMMSZ és a vajdasági magyarság egyik legfontosabb kulturális rendezvénysorozatát

Mihályi Katalin

2016. szeptember 29., 10:47

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Október elsején, szombaton délután fél hatkor kezdődik a palicsi Vigadóban a XXIII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitója. A középpontban a szórványmagyarság áll. Ezt tükrözi az idei mottó is, Balassi Bálint egyik versének kezdősora: „Vitézek mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?"

Mint Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján kiemelte, kulturális ernyőszervezetünk és a vajdasági magyarság egyik legjelentősebb kulturális rendezvénysorozata az ünnepi játékok, amelyet 1952-ben rendeztek meg Palicson, majd a kilencvenes évek elején élesztettek újjá. Vándorrendezvényként Aracs, Bács, Titel, Versec, Zenta is otthont adott a rangos rendezvénynek, majd négy éve megszületett a döntés, hogy a megnyitó visszatér az 1952-es ünnepi játékok helyszínére, Palicsfürdőre.

Az ünnepi játékok megnyitója szombaton 17 óra 30 perckor ökumenikus istentisztelettel kezdődik a palicsi Vigadó emeleti konferenciatermében. Igét hirdet Palatinus István szabadkai plébános, Orosz Attila református esperes és Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes. Az ünnepi köszöntőket követően Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke útjára bocsátja a XXIII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozatát. A rendezvényen Kabók Erika és Fodor István szerkesztők bemutatják a Magyar Szó Szórványlétben című kötetét, a műsorban közreműködik a Bodor Anikó-díjas bácskertesi Krajcárka énekcsoport, versei által jelen lesz Bogdán József papköltő, fellép Hevesi Tibor magyarittabéi operaénekes, Szatmári Anna székelykevei mesemondó és a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület néptánccsoportja. Az ünnepség szerves részét képezi a bukovinai székely varrottasokat bemutató kiállítás is, amelyet Gál Veronika, a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasa nyit meg.

A rendezvénysorozat október 9-én Kúlán folytatódik a XVII. Vajdasági Magyar Kórustalálkozóval. Mint Arancsity Angéla, a VMMSZ szakmunkatársa elmondta, a kúlai Szent György plébániatemplomban fellép majd a helybeli Bartók Béla vegyes kórus, a Cantinela női kórus, a Bartók Béla kamarakórus, továbbá a nagybecskereki Emmanuel kamarakórus, az óbecsei Schola Cantorum, az újvidéki Petőfi Sándor MMK vegyes kórusa, valamint az adai Musica Humana kamarakórus.

A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok következő állomása – hallottuk Dudás Károlytól – januárban a magyar kultúra napja alkalmából Zentán megrendezett délvidéki központi ünnepség, ahol átadják a VMMSZ díjait – köztük a Magyar Életfa-díjat a kultúra terén tevékenykedő, arra legérdemesebb személyeknek (a jelölésekre a felhívás novemberben jelenik meg). A programsorozat egyik nagy népszerűségnek örvendő rendezvénye a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója, valamint a nyár elején kerül sor a rendezvénysorozat legfényesebb, legszínpompásabb kulturális eseményére, a Durindóra és a Gyöngyösbokrétára.

Dudás Károly a sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, a VMMSZ a kezdetektől nagy figyelmet szentel a szórványban élőknek, kulturális tevékenységüknek, és nem véletlen az, hogy a palicsi megnyitón is a szórványban élők, a szórványban jelen lévő értékek állnak a középpontban, hiszen ez is az összetartozásunkat tükrözi.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége