Új szabályok az ovikban

hgy

2016. szeptember 27., 09:34

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Az újvidéki óvodák többsége október elsejétől új szabályokat alkalmaz, életbe lép az úgynevezett flexibilis napi ritmus, amelynek köszönhetően többek között személyre szabott órarendet alakíthatnak ki a szülők és gyermekeik számára.

Október elsejétől új szabályok szerint működik majd az újvidéki óvodák többsége, erről az ún. flexibilis módszerről megoszlik a szülők véleménye (Dávid Csilla illusztrációja)

Október elsejétől új szabályok szerint működik majd az újvidéki óvodák többsége, erről az ún. flexibilis módszerről megoszlik a szülők véleménye (Dávid Csilla illusztrációja)

Az új szabályzatnak köszönhetően a szülők határozzák majd meg, hogy mikor érkezik gyermekük az óvodába, és hogy mikor viszik haza. Ezentúl nem muszáj mindenkinek ugyanabban a helyiségben uzsonnáznia, így nem kell félbeszakítani egy-egy aktivitást, játékot – írta a Dnevnik napilap. Azoknak a gyermekeknek, akiknek szüleik véleménye szerint nincs szükségük a nappali pihenésre, az óvó nénik másik helyiségben csendes foglalkozást szerveznek, míg a többiek egy jót szundítanak. Az új szabályok sokkal rugalmasabbak a régieknél.

– Ha az apuka vagy az anyuka délután dolgozik, és délelőtt szeretne a gyermekével foglalkozni, akkor nem kell korán felkelnie csak azért, hogy óvodába hozza a gyermekét. Azoknak az ovisoknak, akik délelőtt kilenc óráig megérkeznek, félreteszik a reggelit, és ő később nyugodtan reggelizhet. Abban az esetben, ha uzsonnára kekszet vagy gyümölcsöt láttak elő, elfogyaszthatják az ebédlőn kívül is, ami a gyermekek számára nagy örömet jelent, és így nem kell félbeszakítani a játékot vagy a foglalkozást. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az uzsonnát akármikor elfogyaszthatják, erre 11 óra körül kerül sor, és előtte nem maradhat ki a kézmosás sem – mondta Sandra Kampel, a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény pedagógusa és szakmunkatársa.

Az óvodákban alkalmazott új szabályzat értelmében a szülők is részt vállalhatnak az óvodai program és a foglalkozások tartalmának a tervezésében, a gyermekek pedig választhatnak az egyéni vagy a csoportfoglalkozások között. Kampel kifejtette, az új szabályzatok alkalmazásához igazi csapatmunkára lesz szükség az óvodákban, minden foglalkoztatottnak hozzá kell segítenie a flexibilis napi ritmus módszerének a kialakításához. Újvidéken már két éve alkalmazzák ezt a módszert a Hüvelyk Panna óvodában, a tapasztalat azt mutatja, hogy ezáltal sokkal tartalmasabb időtöltést biztosítanak a gyermekek számára.

Az új működési szabályzat sokkal rugalmasabb, mivel jobban alkalmazkodik a szülők különböző igényeihez.

– Pillanatnyilag betegszabadságon vagyok, és nagyon jól esik, hogy délelőtt tíz órára is behozhatom a gyermekeimet, mivel szeretnek sokáig aludni – mondta Jovana Nikić, akinek gyermekei a Hüvelyk Panna óvodába járnak. Ugyanakkor sokan értetlenül állnak az új rendszer bevezetése előtt, egyes szülők véleménye szerint az eddig megszokott normák megváltoztatása megzavarná a kialakult egyensúlyt az ovis és az otthoni mindennapok között.

– A gyerekeket arra tanítjuk kiskoruk óta, hogy az étkezést egy erre kialakított helyiségben kell lebonyolítani, a változások ezt megbonthatják. Mi lesz abban az esetben, ha a gyermekem azt követeli majd tőlem, hogy hozzam a reggelijét az ágyba? Szerintem valamilyen házirendre szükség van, de az általános tudnivalókat, pl. hol uzsonnázunk, mikor alszunk és hol játszhatunk, be kell tartani – mondta az egyik felháborodott szülő.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége