2024. május 1., szerda

Velebitieké a legjobb paprikapép

Szombaton zajlott le az Ajvár-bajvívó Magyarkanizsa községbeli döntője, amelyre tizennégy csapat nevezett be a környékből. A zentai Bašta Mašta civil szervezet és Velebit helyi közössége szervezésében létrejött rendezvény kora reggel vette kezdetét, az iskola udvarában tizenegy órakor gyújtották be a tüzet a sütőlemezek alatt, amin aztán a piros húsú paprikákat készítették elő a péphez. A verseny ideje alatt a kilátogatókat szórakoztató műsor és látványkonyha fogadta. A színpadon felállított mobil konyhában készítette a mesterszakács a töltött, sült paprikát, a zeneszó is adott volt a fellépők által, a gyerekeket pedig külön erre az alkalomra kirendelt játékmester szórakoztatta.

Az ajvármintákat szakmai zsűri bírálta el, aminek eredményeképp a legjobb recept kivitelezői utazhatnak októberben a Zlatiboron megtartandó szerbiai döntőre.

A legkiválóbb paprikapépet a velebiti Opasni Marko i očajne domaćice nevet viselő csapat készítette, és a továbbjutás mellett mini elektromos sütő volt a jutalmuk. A második helyezést az ilonafalui Zimonjićanke érdemelte ki, az ő ajándékuk edénykészlet, míg a magyarkanizsai Frau Gabriela csapata lett a harmadik, akik konyhai kisgépet nyertek. Emellett a velebiti helyi közösség elnök asszonya, Milica Maljković is átnyújtotta ajándékát, nem titkolt szándékát is kifejezve, hogy jövőre, a negyedik községi ajvárfőző versenyt ismét náluk szervezik meg