2024. április 26., péntek

Ausztria perrel fenyegeti Magyarországot

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter az ORF rádióállomásnak nyilatkozva szerdán kijelentette, Ausztria bírósághoz fordul, ha Magyarország nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiknek az uniós jog szerint ott kell menekültstátust kérniük, ahol először az Európai Unió (EU) területére léptek, a dublini rendelet ugyanis azt írja elő, hogy a menedékkérőt vissza kell fogadnia annak az országnak, ahol először lépték át az Európai Unió határát.

Általános szabályként a Dublini Rendelet érvényes. Dublin betartatásáért az Európai Unió felelős, azoknak a tagállamoknak vagy országcsoportoknak, amelyek folyamatosan megsértik a törvényt, számítaniuk kell jogi következményekre” – fogalmazott Sobotka.

Kijelentésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagált közleményben.

„A magyar álláspont egyértelmű és változatlan, csak azokat fogadjuk vissza, akik Magyarországnál léptek először az Európai Unió területére”.

Rámutatott, a közel-keleti vagy afrikai illegális bevándorlók „nyilvánvalóan” más országoknál léptek az Unió területére, az pedig, hogy a bevándorlókat ezekben az országokban nem regisztrálták, nem jelent kifogást.

„Az előírások be nem tartása nem mentesít a következmények alól” – fogalmazott.

Kiemelte, Magyarország betartja az európai szabályokat, megvédi a határokat és regisztrálja a bevándorlókat.

Az, hogy jelenleg csökken az Ausztriába érkező illegális bevándorlók száma, a szigorított magyar határvédelemnek köszönhető – tette hozzá.

„Tévúton jár mindenki, aki egy olyan országot kritizál, amely védi Európát, így védi Ausztriát is” – írta Szijjártó Péter.

Az Európai Bizottság nem kommentálta az Ausztria és Magyarország között kialakult, migránsok visszaküldéséről szóló vitát.