2024. április 26., péntek

Táborok a tó partján

A Ludasi-tó és környéke, valamint a környezetvédelem népszerűsítése a cél

Hat héten át tartott az Öko-kamp elnevezésű tábor a Ludasi-tó melletti Látogató-központban. Márton Ferenc, a Palics–Ludas Kommunális Közvállalat igazgatója elmondta, a táborok célja, hogy visszahozzák az életet a Ludasi-tó partjára, hogy újra élvezhessék és értékelhessék ezt a szép környezetet a helyiek.

Žika Reh, a város mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárságának vezetője elmondta, a tábor a legjobb módja annak, hogy a részvevők átérezzék a természetet, hiszen egész nap a közvetlen közelében tartózkodnak. A ludasi tábort az 1980-as évektől folyamatosan megszervezik, ahol nemcsak a helyiek, hanem a külföldiek is minden évben megjelennek, önkéntes munkával védik a természet sokszínűségét, és tesznek a környezetvédelemért. A Palics–Ludas Közvállalat által szervezett táborokat a város 1,5 millió dinárral támogatja, mind a nyári, mind az őszi időszakban.

Somogyi Tünde, a közvállalat szakmunkatársa elmondta, harmincadik alkalommal szerveztek ökotábort a központban, emellett környezetvédelmi táborokat szerveztek magyar és szerb nyelven, madármegfigyelői és gyűrűzési tábort is szerveztek július és augusztus folyamán.

– A héten kezdődik meg a két héten át tartó és 12 külföldi ország önkéntesei részvételével a környezetvédelmi munkatábor, amely során a Szelevényi erdőben, Palicson és a Szabadka–Horgosi homokpusztán végeznek majd környezetvédelmi munkát a részvevők. Szeptember folyamán ezenkívül alkotói tábort szervezünk, októberben pedig sor kerül még egy ornitológiai táborra – közölte a terveket Somogyi Tünde.

Nenad Kozomora, a Kolevka Gyermekotthon igazgatója ismertette azt a kezdeményezést, mely lehetőséget biztosít az otthon lakóinak, hogy terápiás jelleggel vegyenek részt környezetvédelmi aktivitásokban. Mindez eddig is megvalósult, most pedig nemzetközi szintekre lép. A Kolevka Gyermekotthon célja az intézményen kívüli élet megismertetése a lakókkal, s egyben a környezet szépítése is. Magyarországi és horvátországi partnerek is vannak, akik részt vennének a Kolevkával együtt hasonló terápiás munkaakcióban.