2024. április 26., péntek

Csehország rendőröket küld Magyarországra

Csehország 50 rendőrt küld Magyarországra, akik segíteni fognak a schengeni határ védelmében a migrációs válsággal összefüggésben - jelentette be Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán a Twitter mikroblogportálon, ismertetve a kormány erre vonatkozó döntését.

A cseh kormány döntésével támogatását adta Milan Chovanec cseh belügyminiszter erről szóló múlt heti javaslatához. Egyúttal döntés született arról, hogy a már Macedóniában szolgáló 40 cseh rendőr eredetileg augusztusig tartó misszióját szeptember 11-ig meghosszabbítják.

"Macedónia és Magyarország további rendőröket kért a Cseh Köztársaságtól a schengeni határ védelméhez. A partnereknek segíteniük kell egymásnak" - írta a múlt pénteken Milan Chovanec egy Twitter-bejegyzésében.

Ez lesz a negyedik cseh rendőrcsoport, amely segít a macedón határőröknek a migránsok továbbjutásának megakadályozásában. Főként Gyevgyelija térségében és a görög-macedón schengeni határon teljesítenek szolgálatot közös cseh-macedón járőrök.
A magyar határőrségnek a cseh rendőrök a migránsválsággal összefüggésben tavaly október közepétől december közepéig segítettek a schengeni határ védelmében. A magyar és a cseh rendőrök közösen járőröztek a határon. Az együttműködést mindkét fél nagyra értékelte.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön Varsóban a négy visegrádi ország kormányfői csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatón szólt arról, hogy Magyarország újra partnerei segítségét kéri a schengeni határok védelméhez.

Magyarország és Macedónia mellett Szlovákiába és Görögországba küldött eddig Csehország rendőröket.