2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS

A letámadásban bíznak Újvidéken

Több csapat előnnyel, néhány pedig hátránnyal készülhet az Európa-liga 2. selejtezőkörének ma esti visszavágóira a magyar és szerb csapatok közül. Kijelenthető, hogy még egyik gárda sem rendezte le a továbbjutás kérdését, de az is, hogy az első meccset elvesztők helyzete sem kilátástalan. Legnyugodtabban a székesfehérvári Videoton készülhet, hiszen egy hete hazai pályán 2:0-ra legyőzte a Čukaričkit, ellenben a kétgólos előny korántsem akkora, hogy hátradőlhetnének a magyar klub vezetői és játékosai, a visszavágón is oda kell, hogy tegyék magukat, hogy meglegyen a továbbjutás.

A három-három magyarországi és szerbiai együttes közül az első meccsen a Vidi mellett csak az újvidéki Vojvodina tudott nyerni, az 1:0-s előny ugyan nem valami megnyugtató, de amennyiben az Újvidéken mutatott, letámadáson alapuló játékot megismétli a csapat, Nenad Lalatović edző szerint meglehet a továbbjutás a harmadik selejtezőkörbe: Ugyanúgy fogunk játszani, mint Újvidéken. Nem hiszem, hogy a walesiek változtatnak bármit is a felállásukon, várhatóan továbbra is a felívelésekre és a megszakításokra támaszkodnak. Megpróbálunk minél előbb gólt szerezni az ő térfelükön történő letámadásból, mert abban az esetben nekik legalább háromszor be kell venniük a kapunkat, hogy kiejtsenek bennünket, de nem látom, hogy erre bármi módon képesek lennének. Mi játsszuk a futballt, a játék minden szegmensében jobbak vagyunk ez ellenfélnél, remek lenne, ha továbbjutnánk a következő fázisba, ami sokat jelentene nemcsak Újvidéknek, de az egész szerbiai labdarúgásnak is.”

Az első meccsen a Partizan gól nélküli döntetlent játszott a lengyel bajnoki harmadik Zagłębie Lubinnal, a továbbjutáshoz gólokat hozó döntetlenre vagy győzelemre van szükségük a belgrádi fekete-fehéreknek. Rendkívül nehéznek ígérkezik a dolguk, már a sorsoláskor is az ő ellenfelük tűnt a legerősebbnek, és ezt alá is támasztották egy hete Belgrádban.

Hazai környezetben egyaránt 2:1-es vereséggel zárt a Debrecen és az MTK, azzal a különbséggel, hogy míg utóbbiak esetében a kazah Qabala a pénzügyi hátterének köszönhetően abszolút favoritnak számított, így nem volt meglepetés a budapesti sikere sem, a Loki toronymagas esélyesként, az első percben előnyt szerezve bukott el a fehérorosz Torpedo Zsodinóval szemben. A hajdúságiak támadója, a hajdújárási Takács Tamás szerint a céljuk ennek ellenére nem változott, leghőbb vágyuk, hogy visszavágjanak a múlt heti vereségért, és kiharcolják a továbblépést: Akkor sem adtuk volna fel, ha 10:0-ra kapunk ki a Nagyerdei Stadionban a fehéroroszoktól. A feladat adott, legalább két gólt kell szereznünk, úgy, hogy egyet sem kapunk.”

Az Európa-liga harmadik selejtezőkörében a Vidi–Čuka párharc győztese a Midtjylland–Vaduz (3:0) csata győztesével találkozik, a Debrecennek továbbjutás esetén az osztrák Rapid Wien, az MTK-nak pedig a francia Lille lesz az ellenfele – a Partizanra ugyanitt dán vagy norvég (SønderjyskE–Strømsgodset 2:1), a Vojvodinára pedig fehérorosz vagy ír rivális (Dinamo Minszk–St. Patrick's 1:1) várhat.