2024. május 8., szerda

Legyen szeptemberben magyarul felvételi!

A kar most azt kommunikálja a bíróság felé, hogy senkinek sem sérült a joga – tudtuk meg Sóti Attilától a jogi karon zajlott felvételi ügye kapcsán

Mint ismeretes, mégis csak szerb nyelven zajlott a felvételi vizsga az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán. Mivel a jogi karon ezúttal sem sikerült az ügyben illetékes személlyel beszélnünk, sajtóinformációkra támaszkodva megtudtuk, hogy a jogi kar arra hivatkozva, hogy az illetékes bíróság elfogadta a fellebbezésüket és megsemmisítette a korábbi, ideiglenes, de kötelező érvényű határozatot, nem szervezték meg a felvételi vizsgát magyar nyelven. És a korábban bejelentettekkel ellentétben felügyelő sem járt a karon. Ahogyan azt Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományügyi titkártól megtudtuk, mire elkészült a hivatalos pecsét (új titkárság lévén ezt is meg kellett várni) és mire a felügyelő eljuthatott volna a karra (a szabályok értelmében legkevesebb három nappal a felügyelő kiérkezése előtt jelezni kell ezt a kar irányába), addigra a felvételi vizsga már le is zajlott.

– Végül tehát úgy döntöttünk, hogy nem megy ki a felügyelő, hiszen ők inkább preventíven dolgoznak, preventív vizsgálatokat tartanak, és a felvételi vizsga után már nem produktív ilyen módon megoldani ezt a problémát – fogalmazott Milošević, aki elmondta: bízik a közvetlen beszélgetésben, ezért a jövő héten a jogi karra látogat, hogy a dékánnal folytasson megbeszéléseket, hogy a szeptemberi, második körös felvételi időszakban mutatnak-e hajlandóságot a magyar nyelven történő felvételi vizsga megszervezésére.

Sóti Attila, a VaMaDisz elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, a két tartományi titkársággal – tartományi oktatási és a tartományi felsőoktatási titkárság – és a Magyar Nemzeti Tanáccsal összefogva most azon dolgoznak, hogy legalább szeptemberben legyen magyarul is felvételi.

– Hozzánk késve, a felvételi vizsgák után érkezett el az információ, hogy a bíróság megsemmisítette a korábbi határozatot. E rendelet megsemmisítése számunkra most azzal is jár, hogy illetéket kell fizetnünk. A kar pedig azt kommunikálja a bíróság felé, hogy senkinek sem sérült a joga, hiszen senki sem reklamált, hogy magyarul akart volna felvételizni, és hogy mi nem tudunk senkit sem mutatni, akinek sérült a joga. A felvételizők listáját vizsgálva a nevek alapján 26 olyan hallgatót találtunk, aki akár magyarul is felvételizhetett volna, de közülük csak hatan kerültek be a karra az állami költségvetés terhére. Ha lehetett volna magyarul is felvételizni, valószínűleg többen bekerültek volna az állami költségvetésre. Valakinek most tanúskodnia kellene a bíróságon, hogy mivel szerbül kellett felvételiznie, emiatt rosszabb eredményt ért el, de az is érthető, hogy nem szívesen „folynak bele” ebbe az ügybe a karra most bekerült hallgatók. Ehelyett a lényegről kellene beszélni: akár van magyarul szándékozó felvételiző, akár nincs, a karnak akkor is biztosítania kellene a kisebbségek számára az anyanyelvükön való felvételizés jogát. Tudunk róla, hogy a felsőoktatási titkár felkeresi a dékánt, és biztató, hogy a tartomány is az ügy mellett áll. Valódi változást talán új oktatási miniszter hozhat, persze attól függően, hogy milyen az ő állásfoglalása az ilyen ügyekben – mondta Sóti Attila.