2024. május 2., csütörtök

Magyarország magyar oldalra szállítja vissza az illegális belépőket

A szociálpolitikai miniszter elmondta, hazánk nem lesz migránsok „parkolóhelye”
Aleksandar Vulin (Fotó: Beta)

Aleksandar Vulin (Fotó: Beta)

Aleksandar Vulin ügyvezető mandátumát töltő foglalkoztatásügyi és szociálpolitikai miniszter ma kijelentette a szerb–magyar határnál kialakult helyzettel kapcsolatos információkra reagálva, hogy hazánk továbbra sem lesz migránsok „parkolóhelye”, ám ameddig tart a migránsválság, Szerbia eleget fog tenni nemzetközi kötelezettségeinek.

Mint közölte, a magyar hatóságok fokozták a határellenőrzést, s tudomása szerint a határvonaltól számított nyolc kilométeres sávban talált illegális migránsokat visszaszállítják a tranzitzónába, de továbbra is magyar területre, így szavatolva azt, hogy a korábban határt illegálisan átlépők regisztrálják magukat.

Vulin elmondta, hogy nem nőtt a Szerbiába érkező migránsok száma az elmúlt időszakban, azt azonban nem állíthatja, hogy vége van a válságnak, hiszen annak szerinte addig nincs teljesen vége, amíg egyetlen migráns is tartózkodik hazánkban, vagy a balkáni útvonal bármelyik országában. Szerbia keveset tehet meg azért, hogy ezt a válságot megfékezze, értékelte.

A miniszter megismételte, hogy minden hazánkban tartózkodó migránsnak jogában áll menedékjogért folyamodnia az államhoz, ebben az esetben a befogadóközpontokban helyezik el a jóváhagyásra várókat.