2024. március 29., péntek

Hamarosan indul a MAdT!

Zentán július 10-én veszi kezdetét a MAdT, azaz a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tábora. Az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő műhelymunka keretében az előző évekhez hasonlóan most is három színész-, egy rendezői és egy mozgásszínházi csoportban vezetik be a fiatalokat és a kevésbé fiatalokat a színjátszás rejtelmeibe. A tervek szerint Oláh Tamás személyében dramaturg és Hernádi Kriszta személyében beszédtanár is foglalkozik az egyhetes tábor résztvevőivel, Kovács Áron Ádám pedig ritmusgyakorlatokat tart, s ő vezeti a zenei foglalkozásokat is – ecsetelte Varga Tamás, a VMMI igazgatója.

A rendezői csoportot Perényi Balázs, a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi nevelési képzésének egyik tanára, a mozgáscsoport élén pedig Mezei Kinga Jászai Mari-díjas színművésznő lesz. A színészcsoportokat Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház színművésze, Tóth Zoltán, a pécsi Apolló Kulturális Egyesülethez tartozó alternatív színházi műhelyek és diáktársulatok művészeti vezetője és Komáromi Sándor pápai drámatanár és színháztörténész vezeti.

A VMMI igazgatójától megtudtuk, hogy az idén, az előző évekhez képest valamelyest kisebb az érdeklődés a tábor iránt, s ezért a szabadkai K. Kovács Ákos vezetésével tervezett filmes csoportot le kellett mondaniuk, de jövőre ezt a foglalkozást is megpróbálják elindítani.

Varga elmondta, hogy a résztvevők tapasztalatokat szerezhetnek majd a színjátszás terén, és reméli, hogy maradandó élményeket visznek haza a táborból.

– Az eddigi résztvevők közül akárkivel is találkoztam, mindegyik nagyon elismerően beszélt a táborról, s én is, annak ellenére, hogy csak szervezőként voltam jelen, hosszú időre feltöltődtem az itt érezhető energiával – mondta a VMMI igazgatója.

A találkozó végén megrendezésre kerülő gálarendezvényen a táborlakók megmutathatják mindazt, amit az elmúlt egy hét alatt elsajátítottak.

A táborba egyébként tartományunk egész területéről, Magyarországról és Szlovéniából is érkeznek résztvevők.