2024. május 10., péntek

Az árva gyermekek felzárkóztatásáért

A Légy önmagad projektum keretében a szociális intézményekben felnövő fiatalok hasznos ismereteket sajátíthatnak el, amelyek segítségével később, felnőtt életük során könnyebben feltalálhatják majd magukat.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Az oktató jellegű előadásokat 15 és 25 év közötti fiataloknak szánták, melyeknek az a célja, hogy előkészítsék őket arra a pillanatra, amikor majd elhagyják a szociális intézményeket, és önálló életet kezdenek. A projektumot a Kapcsolódj be! Alap szervezi.

A Légy önmagad projektum keretében megszervezett műhelymunkákra ellátogatott Miloš Vučević polgármester, és Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter is.

– A műhelymunkákon olyan ismereteket sajátítanak el a fiatalok, amelyeknek akkor veszik majd hasznát, ha kilépnek a felnőttek világába. A miniszter úr segítsége minden bizonnyal megkönnyíti a projektum sikeres megvalósítását – mondta Milena Jakšić, a projektum koordinátora.

A Légy önmagad projektum serkenti az önfoglalkoztatást, amely – kellő támogatással – teljes önállósodást biztosíthat.

– A műhelymunkákon tett látogatáskor olyan fiatalemberekkel találkoztunk, akik teljesen reálisan gondolkodnak, és összetett témákról beszélgetnek. Ez a tény pedig arra késztet bennünket, hogy átgondoljuk, hogyan lehetnénk még szolidárisabbak, felelősségteljesebbek. Nagyon fontos, hogy mindenki egyenlő eséllyel rendelkezzen, ezért több figyelmet kell szentelni azoknak, akik összetett szociális helyzetben nőttek fel – mondta a polgármester. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a projektumban résztvevő fiatalok a társadalom hasznos tagjai lesznek.

A projektum stratégiai partnere a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium, fő támogatója pedig a Vajdasági Bank.

– Az a célunk, hogy a szociális intézményekben felnövő gyermekeknek magabiztosságot nyújtsunk, és megtanulják azt, hogyan lehet érvényesülni önállóan az életben. Magánvállalkozóinkat arra motiváljuk, hogy foglalkoztassák majd azokat a fiatalokat, akiket nem kímélt az élet. Szerbiában hozzávetőleg 6800 gyermek él szociális intézményekben, ebből 927-en 18 és 26 év közötti fiatalok, számukra szerveztük a műhelymunkákat. Sajnos a szociális intézményekben felnevelkedett gyermekeknek csupán 3 százaléka fejezi majd be a későbbiek során az egyetemet. Mi arra szeretnénk bátorítani őket, hogy harcoljanak a sikerért és a boldogságért – mondta Vulin. Hozzátette: az oktatási minisztériummal közösen azon dolgoznak, hogy a szociális intézményekben felnőtt gyermekek kedvezményes feltételek mellett kerüljenek be az egyetemista otthonokba.