2024. április 26., péntek

Meglepetések éjszakája Óbecsén

A helyi parlamentből kiszorultak a demokraták, és bekerült az MM és az Elég volt mozgalom

A községi választási bizottság közzétett adatai szerint Óbecse községben is taroltak a haladók, listájuk a szavazatok 44,32 százalékát szerezte meg, ami a 36 tagú községi képviselő-testületben 22 mandátumot hozott a pártnak. A haladók a Szerb Megújhódási Mozgalommal, a Szerbiai Szociáldemokrata Párttal, a Szocialisták Mozgalmával és a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjával közösen indultak.

A Vajdasági Magyar Szövetség – Vajdasági Magyar Demokrata Párt – Magyar Egység Párt – Pásztor István listának a szavazók 15,94 százaléka adott bizalmat, ami hét mandátumra elegendő. A Magyar mozgalom - hogy változtassunk! – Dr. Korhecz Tamás – VMDK koalíciós listának a voksok 9,05 százalékát és 4 képviselői helyet sikerült szereznie. Rajtuk kívül a helyhatósági választások másik meglepetése a 9., utolsó sorszám alatt rajtoló ugyancsak újonc Dosta je bilo – Saša Radulović lista, amely 7,03 százalékos eredménynek és 3 mandátumnak örülhet. A Demokrata Párt, 4,7, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga – Nenad Čanak lista 4,74, az eddig a hatalmi koalíció részét képező Polgári lista – Zdravko Petrović – LDP és párton kívüli jelöltek listája 3,79, a Szerb Néppárt – Nenad Popović lista 3,02 és a Prvo Bečej nevű, Szerbiai Szocialista Párt, Kommunista Párt és Szerb Radikális Párt alkotta lista 3,81 százalékot ért el, így ők nem lesznek tagjai az új képviselő-testületnek.

Négy évvel ezelőtt a VMSZ nyolc, a VMDP egy mandátumot szerzett Óbecsén, de amikor a helyi VMSZ egy része az SZHP-vel kötendő – a VMSZ által akkor még nem támogatott – koalíció mellett szállt síkra, a renitenseket kizárták a pártból, és a VMSZ végül öt, az Óbecse Községért Polgári Csoportba tömörült kizártak pedig három mandátummal zárták a ciklust. A VMDP egy képviselővel rendelkezett, ő a mostani VMSZ–VMDP–MEP koalíció megalakulásáig az Óbecse községért Polgári Csoport frakciójának a tagja volt, majd a kkt utolsó ülésén csatlakozott a VMSZ frakcióhoz. Az Óbecse községért Polgári Csoport nem indult a helyhatósági választásokon, tagjai zömmel a Magyar Mozgalom részesei lettek.