2024. április 26., péntek
ASZTALITENISZ - OLIMPIAI SELEJTEZŐ

Varsó után kezdődhet a számolgatás

Mivel Erdélyi Annamária nagy csatában 4:3-ra veszített a holland színekben versenyző kínai Li Jie ellen, a magyarországi Póta Georgina pedig ugyanilyen arányban kapott ki a svéd Matilda Ekholmtól a halmstadi olimpiai selejtező torna elődöntőjében, így Svédországban sem szerbiai, sem magyarországi versenyzőnek nem sikerült riói kvótát szereznie. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyik szövetségnek sem lesz játékosa az ötkarikás játékokon, ugyanis a májusi világranglistás helyezések alapján is ki lehet jutni az olimpiára.

A ranglistán elfoglalt 39. helyének köszönhetően Póta biztosan olimpiai résztvevő lesz, míg a többi szerbiai és magyarországi versenyzőre a varsói torna után egy idegőrlő számolgatás vár.

A halmstadi torna utolsó szakaszában minden helyezést eldöntenek, az elődöntő két vesztese, Póta és Erdélyi egymás ellen is asztalhoz állt, s ez a találkozó Póta 4:1-es győzelmével ért véget. Az összesített ötödik helyért lejátszott mérkőzésen Póta 4:3-ra kapott ki a fehérorosz Viktorija Pavlovicstól, míg a hetedik helyért megrendezett találkozón Erdélyi szintén hét játszmában szenvedett vereséget a lengyel Katarzyina Grzybowskától.

Erdélyi (125. a világranglistán) biztosan javít helyezésén, hiszen a tornán a 66. helyezett Margarita Peszockát és a 68. helyen álló Iveta Vačenovskát is legyőzte, de nagy kérdés, hogy ez elegendő lesz-e az olimpiai részvételhez. Téglás Péter, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya szerint jelenleg Lovas Petra (99.) az utolsó kvótaszerző a ranglistás helyezés alapján. Az áprilisi világranglistán Lovasnak 2296 pontja van, Erdélyinek pedig 2187, ami nem nagy különbség, s mivel még hátravan a héten Varsóban sorra kerülő World Tour-verseny, egy-két bravúrral karnyújtásnyira kerülhet az olimpia. Fehér Gabriella Halmstadban legyőzte a világranglista 29. helyén álló Elizabeta Samarát, aminek köszönhetően növeli majd a világranglistás pontjainak számát, de mivel nem indul Varsóban, kérdéses, hányadik helyre lesz elég a halmstadi szereplés.

A férfiak közül a szerb Aleksandar Karakaševićnek (85.) és a magyarországi Pattantyús Ádámnak (81.) egy jó varsói eredménnyel összejöhet a riói olimpián való részvétel, míg Pető Zsolt (146.) az olimpiai selejtezőn mutatott jó eredményeinek köszönhetően kvótaközelbe kerülhet, de neki Lengyelországban legalább két bravúros győzelemre lenne szüksége a biztos olimpiai szerepléshez. Az olimpián egyéniben egy ország két játékost indíthat.

Eredmények, férfiak, piros főtábla, döntő: Lebesson (francia)–Kou Lei (ukrán) 4:3. Kék főtábla, döntő: Groth (dán)–Gauzy (francia) 4:3. A 3. helyért: Kou Lei–Gauzy 4:2.

Nők, piros főtábla, elődöntő: Erdélyi–Li Jie (hollandiai) 3:4 (9, 7, –9, –3, 11, –2, –4), Póta–Ekholm (svéd) 3:4. Kék főtábla, döntő: Li Jie–Ekholm 4:3. Kék főtábla, döntő: Li Fen (svéd)–Bilenko (ukrán) 4:0. A 3. helyért: Ekholm–Bilenko 4:0.

Az 5–8. helyért: Póta–Erdélyi 4:1 (8, 14, –8, 8, 4), Vi. Pavlovics (fehérorosz)–Grzybowska (lengyel) 4:3. Az 5. helyért: Vi. Pavlovics–Póta 4:3. A 7. helyért: Grzybowska–Erdélyi 4:3 (7, 9, –10, 13, –6, –7, 6).