2024. május 10., péntek

Öngyilkos merénylet Isztambulban

Azonosították a merénylőt

Azonosították a merénylőt

Öngyilkos merénylő robbantott szombaton Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében. A robbanás a merénylőn kívül öt ember – köztük három izraeli és egy iráni állampolgár – halálát okozta.

A terrorcselekményben további 36-an sebesültek meg. Az izraeli külügyminisztérium bejelentette, hogy a sérültek között legalább 11 izraeli állampolgár van, s közülük kettőnek súlyos az állapota.

Vasip Sahin isztambuli kormányzó elmondta, hogy a merényletet egy helyi kormányhivatal épülete előtt hajtották végre a Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi), amelyen számos kávézó, étterem és külföldi konzulátusi épület is található. 

Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy a sebesültek közül heten súlyos állapotban vannak, s a 36 sebesült harmada külföldi.

Egy magas rangú tisztségviselő közlése szerint a támadót rendőrök akadályozták meg abban, hogy az eredeti célpontjánál robbantsa fel magát, és végül „félelmében” idő előtt léptette működésbe a testére rejtett pokolgépet.

Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter a merényletre reagálva azt hangoztatta, hogy országa minden erejével folytatja a terrorizmus elleni harcot. Ahmet Davutoglu miniszterelnök közlése szerint a merényletet „terrorista központok” követték el. Leszögezte, Ankara folytatja a hasonló központok elleni küzdelmet, és az ilyen csoportok nem fogják elérni céljukat.

Efkan Ala belügyminiszter vasárnap sajtótájékoztatón közölte, hogy DNS-minta alapján minden kétséget kizáróan azonosították a merénylet elkövetőjét. Mehmet Öztürkről van szó, aki 1992-ben született a délkelet-törökországi Gaziantep városban, és az Iszlám Állam terrorszervezettel állt kapcsolatban. A fiatal férfi nem szerepelt sem a rendőrség, sem a csendőrség körözési nyilvántartási rendszerében.