2024. április 26., péntek

Megemlékezés a Népkör MMK-ban

Forradalmi kávéház címmel koszorúzással egybekötött ünnepi műsor zajlott az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére tegnap este a Népkör MMK-ban. Ünnepi beszédet dr. Dévavári Zoltán egyetemi docens tartott:

– Csak akkor lehetünk hűek 1848 szellemiségéhez, ha számot vetünk a jelenünkkel. Az elmúlt 168 évben sokat fordult a történelem kereke. Mai szemmel nézve úgy tűnik, mintha a 21. század embere a haladás helyett a múltba hátrálna. A polgári állam kiépülése helyett a visszafejlődést, az újfeudalizmus kiteljesedését, a szellemi és anyagi elszegényedést, a polgári lét és életforma, a kultúra és a művészet elfojtását, a cenzúra újbóli megjelenését tapasztaljuk a mindennapjainkban – hallottuk egyebek közt Dévavári Zoltántól.

A kegyelet virágainak elhelyezésére a Kossuth-szobornál került sor, a város képviseletében Maglai Jenő polgármester és Ágoston Pribilla Valéria kulturális tanácsadó koszorúzott, majd pedig a Magyar Mozgalom, a VMDK, az MTTK és a Népkör MMK képviselői helyezték el koszorúikat. Az ünnepi műsoron fellépett G. Erdélyi Hermina, Kalmár Zsuzsanna, Pesitz Mónika, Szőke Attila, Vicei Natália, Tari István, a Népkör MMK Róna táncegyüttese és Szalagfűző énekkara, valamint Csonka Ferenc és a Rozsdamaró zenekar. A műsort követően kerekasztal-beszélgetés folyt.