2024. április 26., péntek

Magyar–lengyel külügyminiszteri találkozó

A magyar–lengyel és a visegrádi együttműködés (V4) mindig is a magyar külpolitika fókuszában volt, és ez így lesz a jövőben is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután egyeztetett lengyel kollégájával szerdán Budapesten.

A tárcavezető kiemelte: Lengyelországgal szemben elfogadhatatlan támadás indult meg Európában, de a lengyel népnek és Lengyelországnak jár a tisztelet. Minden európai intézménynek, tisztségviselőnek, országnak és politikusnak tiszteletben kell tartania a lengyel nép döntését, hogy demokratikus választáson úgy határozott, a jelenlegi kormányt bízza meg, és ezt mindenkinek el kell fogadnia – jelentette ki.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter üdvözölte, hogy Magyarország szolidaritásáról biztosította országát, egyúttal hangsúlyozta: Európának nem marginális kérdésekkel kellene foglalkoznia, hanem a valódi problémákkal. A lengyel tárcavezető szerint el kell érni, hogy Európának ez a része ne periféria legyen, hanem valódi központ Nyugat és Kelet között, és egyenlő súllyal emelhessenek szót Európában.