2024. május 8., szerda

Együttes fellépés kell a zikaláz ellen

A brazil elnök közös küzdelemre szólítja a karibi és dél-amerikai országokat

A rohamosan terjedő zikavírus elleni regionális stratégia elfogadására szólította fel a karibi és a dél-amerikai országokat szerdán Dilma Rousseff brazil elnök.

A Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) csúcstalálkozóján részt vevő Rousseff azt is bejelentette, jövő kedden összeülnek a regionális gazdasági szövetség, a Mercosur (Dél-amerikai Közös Piac) egészségügyi miniszterei Urugayban a helyzet megvitatására. Hozzátette, a montevideói találkozó nyitva áll a Celac és a Dél-amerikai Nemzetek Uniója (UNASUR) minden tagországa előtt.

Egy nappal korábban a brazil államfő bejelentette, kormánya fokozza a zikaláz terjedése elleni intézkedéseket.

A brazil egészségügyi minisztérium szerdán azt közölte, hogy bár az elmúlt hónapokban 4120 esetben merült fel csecsemőknél a mikrokefália, vagyis a kóros kisfejűség gyanúja - amely kutatók szerint valószínűleg kapcsolatba hozható a zikavírussal - az eddigi laboratóriumi vizsgálatok csak 270 alkalommal azonosították a vírus okozta betegséget az érintett csecsemőknél, 462 esetben viszont kizárták a kórokozó jelenlétét.

Hozzátették, a kutatók folytatják a tavaly október 29-e és január 23-a között regisztráltak közül fennmaradó 3448 eset vizsgálatát.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy laboratóriumok vizsgálják az esetleges kapcsolatot a zikavírus és a kóros kisfejűség között, amelyet a herpesz, rubeola vagy a szifilisz ugyancsak kiválthat.
A brazil hatóságok 2014-ben összesen 150 mikrokefáliás esetet regisztráltak.

A kóros kisfejűség és az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett zikavírus között feltételezett kapcsolat azonban a kórokozó rohamos terjedése miatt egyre inkább aggasztja a dél-amerikai és karibi térséget.