2024. május 8., szerda

Dačić csillapítja a kedélyeket

Választási hangulat lett Szerbiában
Ivica Dačić: A közszférát nem csak a szolidáris adó bevezetése érinti majd, hanem elbocsátásokra is számítaniuk kell az alkalmazottaknak (Fotó: Beta)

Ivica Dačić (Fotó: Beta)

Miután Milutin Mrkonjić, a Szerbiai Szocialista Párt tisztségviselője azt találta mondani, hogy a belgrádi Prokop újonnan átadott vasútállomást a jelenlegi vezetőség csupán „átmeszelte”, utalva arra, hogy a munka oroszlánrészét még a kilencvenes években elvégezték a szocialisták kormányzása alatt, a Szerb Haladó Pártban élesen reagáltak a koalíciós partnertől érkező megjegyzésre, s Zorana Mihajlović kormányfő-helyettes kifejtette: nem lepik meg a szocialisták táborából érkező efféle vélemények, ahogyan az sem lepné meg, ha ez a párt az ellenzékhez csatlakozna. Ha a szocialistákról van szó, engem már semmi sem tud meglepni, fogalmazott.

Nebojša Stefanović belügyminiszter is nyilatkozott, azt mondta, Aleksandar Vučić kormányfőnek igaza volt, amikor azt mondta, most mindenki egyesülni fog ellene, csak hogy leváltsák, íme a legújabb bizonyíték.

A kedélyeket ma esti kijelentésével Ivica Dačić, az SZSZP elnöke próbálta csillapítani. Mint mondta, az egész kormány sikere a vasúti megálló, melynek elkészülését azok gátolták, akik ma egy új fajta DOS-ba (Szerbiai Demokratikus Ellenzékbe) próbálnak tömörülni. A Prokop projektuma még a szocialisták idejében kezdődött el, ma ért véget, a siker és érdem tehát közös, nyilatkozta a pártelnök. Szerinte a valódi kérdés inkább az, hogy miért állították le a projektumot a 2000-ben hatalomra került demokratikus ellenzéki pártok.

Az új megállót, mint ismeretes, voltaképpen negyven évvel a munkálatok megkezdését követően, kedden adták át rendeltetésének.