2024. április 26., péntek

Oroszország: Ankara felelős az erőszak terjedéséért Szíriában

A jelenlegi török kormány politikája jelentős mértékben járul hozzá a „kőkorszaki barbárság határát súroló” erőszakhoz és a radikalizmushoz Szíriában – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken Moszkvában.

Zaharova hozzátette, a menekültek a jobb élet reményében igyekeznek Európába, sokakat a török hatalom támogatja ebben.

Az orosz külügyi szóvivő Ahmet Davutoglu török kormányfő szerdai kijelentésére reagált, miszerint Oroszország szíriai beavatkozásával hozzájárul a közel-keleti országban zajló „kegyetlenségekhez”. Utalt az előző nap a török partoknál vízbe fulladt harminchat menekültre is, akik között sok gyermek volt.

Zaharova szerint Davutoglu ezzel „cinikusan” Oroszországra – és az ENSZ Biztonsági Tanácsára – akarta hárítani a felelősséget a vízbe fulladt szíriai menekültekért. Ankara vádjaival megpróbál kibújni saját közvetlen felelőssége alól, amit ezeknek az embereknek és sok más szíriainak a haláláért visel – hangsúlyozta az orosz külügyi szóvivő.

Felszólította a török vezetőket, hogy meggondoltabban tegyenek kijelentéseket, és „ne keressék mindenben Moszkva kezét”.

A két ország között diplomáciai válság alakult ki amiatt, hogy egy török vadászgép a szíriai-török határ közelében tavaly november 24-én lelőtte az orosz légierő egyik Szu-24 típusú vadászbombázóját. Oroszország „hátba döfésnek” nevezte a történteket, és egy sor gazdasági büntetőintézkedést léptetett életbe Törökországgal szemben, és visszaállította a vízumkötelezettséget a török állampolgárok számára.