2024. április 26., péntek

Áramvezetékeket szaggatott le az ónos eső

A hétvégén intenzív hóolvadásra és hőmérséklet-növekedésre lehet számítani

Bár a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései szerint mától felmelegedés várható, tegnap még helyenként esett az eső és a hó is, a hegyvidékes területeken pedig ónos eső okozta gondokkal küzdöttek. Knjaževacon rendkívüli helyzet alakult ki, hiszen a szerda esti ónos eső miatt több mint 4000 háztartás maradt áram nélkül.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Tegnap elsősorban a köd nehezítette a közlekedést Újvidéken, Belgrádban, Smederevón és a Pancsova felé vezető úton, valamint az ibari autópályán. Délelőtt az ország középső és nyugati tájain esett az eső, ami lassan hóesésbe ment át, növelve ezzel a korábbi napokban kialakult hótakarót.

Darko Glavaš, a belgrádi utak megtisztításával megbízott Beokom servis igazgatója elmondta, bár sűrű hó esett, a helyzet karbantartható, hiszen a nehéz, nedves hó gyorsan olvad a jól besózott utakon. Tegnap 800 kommunális alkalmazottal és 170 járművel tisztították az utcákat.

A tervek szerint ma is folytatják a hó eltakarítását, vagyis az utcákon maradt hó begyűjtését és városon kívülre hordását. Eddig négy nap alatt 1500 köbméter havat hordtak el a vinčai szeméttelepre.

Reggel még csúszósak voltak az utak Szerbiában, de az ország- és regionális utak járhatók, a téli szolgálatoknak az utcák többségét is sikerült megtisztítaniuk. A csapadákos nappal után a kora esti órákban elkezdett lassan emelkedni a hőmérséklet, ami a hó olvadását idézte elő, így a latyakos, csúszós útviszonyok miatt az utak karbantartói tegnap sem lélegezhettek fel.

A Szerbia Útjai Közvállalat jelentése szerint a síkságon a sofőrök nedves útfelülettel számolhatnak. Helyenként olvadt állapotú hó áll az utakon, így például Szabadka, Kraguljevac, Zaječar és Ivanjica környékén nedvesek az utak. A hegyvidékeken, mindenekelőtt a másod- és harmadrangú utakon még mindig hótakaró borítja az utakat, különösen az ország nyugati és keleti hegyvidékes tájain. Mégis a síközpontokhoz vezető utak járhatók, és a határátkelők is zavartalanul működnek.

Ezúttal talán a legnagyobb gondot a knjaževaci polgároknak okozott a téli időjárás. A szerdáról csütörtökre eső jelentős mennyiségű ónos eső meghibásodást okozott az villanyáram-ellátásban, a vezetékekre halmozódott jégmennyiségtől elszakadtak a vezetékek, így a knjaževáci áramszolgáltató adatai szerint mintegy 75 település maradt áram nélkül Knjaževac község területén. A tegnapi pravoszláv karácsony ellenére, a helyi áramszolgáltató szakemberei egész nap a terep dolgoztak, hogy elhárítsák a károsodást, hogy amilyen gyorsan lehet, az áram nélkül maradt háztartásokat villanyáramhoz juttassák. De mivel egy 1200 négyzetkilométer nagyságú terület maradt áram nélkül, és elsősorban a vezetékek leszakadása okozott gondot, kevésbé a feszültség csökkenése, a gondok megoldását egyedül nem tudják megoldani. A zaječari és a niši áramszolgáltató segít a meghibásodás elhárításában. Knjaževacon rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Aleksandar Antić bányászati és energetikai miniszter, miután tegnap Udvarnokra látogatott, hogy az ottani felhalmozott földgázkészleteket leellenőrizze, Knjaževacra is elment, hogy a városvezetőkkel, a válságstábbal és az áramszolgáltató képviselőivel tárgyaljon. A tárgyalás után körbejárták azokat a területeket is, ahol az ónos eső károkat okozott az áramellátásban. Szavai szerint jelenleg az áramellátással csak Knjaževac hegyes-dombos vidékein van gond.

Tegnap is még gondot okoztak a csúszós utak Jagodinán, ahol a nedves utcák és az alacsony hőmérséklet miatt jégpáncél alakult ki az utakon. Itt három nap alatt 17 pácienst szállítottak a városi kórházba kéz- és lábtörés, valamint csípőtörés miatt. Elsősorban idős emberek sérültek meg súlyosan.

A havazás és a kiadós esőzések az ország déli tájain a folyók vízállásának növekedéséhez vezethetnek, sőt a vranjei meteorológiai állomás munkatársai szerint akár áradás is történhet. A vranjei meteorológiai állomás adatai szerint csak szerdán 12 liter eső esett, azzal, hogy az előző napokban 33 liter csapadékot mértek négyzetméterenként, ami Dragiša Stanković, a vranjei meteorológiai állomás szakembere szerint rendkívüli, nem jellemző csapadékmennyiség ebben a téli időszakban.

Még nem vészes a helyzet. A csapadék megnöveli majd a folyók vízállását, de erre szükség is van, hiszen a téli csapadék fokozatosan itatja át a földet, és alakít ki víztartalékokat a föld rétegeiben – emelte ki Stanković. Mint mondta, ha továbbra is olyan intenzitással esik az eső, mint a napokban, áradás is lehet, ám egyelőre ez a veszély nem fenyeget, mert nagyon kiszáradt a föld.

A meteorológiai előrejelzések szerint ma felhős és száraz idő várható, holnap eleredhet az eső. Csapadékkal az ország északi tájain lehet elsősorban számolni. Vasárnap azonban már az egész ország területén elered az eső. A hétvégén délkeleti szél fúj majd, ami elősegíti majd a hótakaró intenzív olvadását.