2024. április 26., péntek

Nem drágul a földgáz, de nem is lesz olcsóbb

Szerbiának három hónapra elegendő tartaléka van

Dušan Bajatović, a Srbijagas vezérigazgatója tegnap bejelentette, hogy a következő évben az országban nem lesznek gondok a gázellátással, és nem emelik a földgáz árát sem. Az igazgató kifejtette, hogy a kormány a jövőben többé nem lesz befolyásolja a gáz árának alakulását, és a szerbiai ára követi a világpiaci trendeket.
– Ha a földgáz ára csökken a világpiacon, akkor csökken Szerbiában is, ha pedig emelkedik, Szerbiában is emelkedni fog. Jelenleg sem politikai, sem más becslések nincsenek arra vonatkozóan, hogy lesznek-e problémák az Ukrajnából érkező gázzal – mondta Bajatović.
Mint kifejtette, Szerbia jelenlegi gáztartaléka három hónapra elegendő, az udvarnoki tározóban ugyanis 450 millió köbméter gáz van. A kilátások szerint jövőre 1000 köbméter földgázért az ukrán–magyar határon kb. 170 dollárt kell majd fizetni, és mire a magyar–szerb határra ér, az ára kb. 220 dollárra módosul. Ez az ár nagyon kedvező, és jóval alacsonyabb a többi energiahordozóénál – magyarázta a Srbijagas igazgatója.
Bajatović szerint 2016-ban a végső fogyasztók számára egy köbméter gáz harminc-egynéhány dinárba kerül, viszont az árra hatást gyakorolhat az erősödő dollár árfolyama. A közel-keleti háború miatt nem emelkedik a földgáz ára a következő évben – tette hozzá az igazgató.