2024. május 10., péntek

Csökkenő munkanélküliség, pozitív eredmények

Sikeres gazdasági évet zár a szabadkai térség a gazdasági kamara szerint – Jutalmazták a legsikeresebb vállalkozókat

Növekedett a kivitel, a foglalkoztatottak száma, 65 külföldi beruházás történt, és az észak-vajdasági régió gazdasága pozitív eredménnyel zárja az idei évet – röviden így foglalható össze a most fejeződő év gazdasági eredményei a Szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara értékelése szerint. A kamarához Szabadka mellett még Topolya, Kishegyes, Magyarkanizsa, Zenta és Ada, tehát az észak-bácskai és a Tisza menti térség tartozik.

Slobodan Vojinović, a kamara elnöke elmondta, elégedettek az idei eredményekkel, ezt a megállapítást pedig három tényező figyelembevételével alakították ki: a beruházások, a foglalkoztatottság és az ügyviteli eredmények alapján. A régióban az idei évben növekedett az ipari termelés, növekedett a kivitel, és csökkent a behozatal, így kivételesen a külkereskedelmi mérleg pozitív. Az év első kilenc hónapjában a kivitel értéke 1,3 milliárd dollár volt, az elnök becslései szerint az év végéig ez elérheti az 1,6 milliárd dollárt.

A munkanélküliségi ráta az észak-vajdasági régióban 11,7 százalékos, ami az elnök szerint igen jelentős javulás, összehasonlításként megemlítette, hogy Franciaországban 10 százalék körüli ez az arány. Az utóbbi időben egy olyan tendencia jelent meg, hogy bizonyos vállalatokban munkaerőhiány lépett fel, így a vállalatok egymástól veszik át a dolgozókat. A kamara igyekszik ezt a gyakorlatot megszüntetni.

Itt jegyezzük meg: néhány hónappal ezelőtt a szabadkai Önálló Szakszervezeti Szövetségben számoltak be lapunknak arról, hogy voltak olyan megkereséseik egyes vállalatok részéről, hogy a szakszervezet tiltsa meg a munkásoknak, hogy átmenjenek másik gyárakhoz. A szakszervezet álláspontja ezzel kapcsolatban az volt, hogy a vállalatok fizessék meg a dolgozókat, és teremtsenek nekik megfelelő feltételeket, akkor azok maradni fognak.

A beruházások is növekedtek az idei év folyamán. A gazdasági mutatók alakulását részletesebben Ivan Vojnić Tunić, a kamara főtitkára ismertette. A régió gazdaságának népszerűsítése érdekében 11 kiállításon kiállítóként 68 vállalkozás vett részt, ebből kettő külföldi kiállítás volt. A főtitkár szerint a sikeres együttműködést mindenképp elősegíti a személyes találkozás és tapasztalatcsere, ezért a kamara jövőre is népszerűsíteni fogja a vásári részvételt.

A gazdasági mutatók közül a főtitkár egy aggasztó adatra is felhívta a figyelmet. A nyilvántartás szerint a térségben 5200 vállalat működik, viszont ezek közül 1700-nak egyetlen alkalmazottja sincs.

A 2014-es év elszámolása alapján a kamarához tartozó hat önkormányzat vállalatai összesen 331 milliárd dinár (2,7 milliárd euró) bevételt valósítottak meg, a kiadások értéke pedig 222 milliárd dinár (1,84 milliárd euró). A kettő közötti 903 millió eurós összegből, miután levonják a 15 százalékos profitadót és egyéb adókötelezettségeket, hozzávetőleg 700 millió euró körüli az észak-vajdasági gazdaság tavalyi évi nyeresége, ami a jelenlegi viszonyok között a főtitkár értékelés szerint kiemelkedően jó eredménynek számít.

Vojnić Tunić érdekességként megemlítette, hogy az állománymérleg alapján a régió vállalatai vagyonának összértéke 743 millió euró, ami azt jelenti, hogy nagyjából annyi nyereséget valósítottak meg, amennyi a használatban lévő alapeszközök értéke. Ennek oka, hogy az alapeszközök jelenlegi értéken vannak kimutatva, ami magában foglalja az amortizációt is, ezt pedig azt jelenti, hogy a vállalatok jelentős részben olyan felszerelésekkel dolgoznak, amelyek értékét nagymértékben leírták, tehát régi.

A vállalatok tőkéjének elemzéséből kiderül, hogy a 670 millió eurós össztőke 20 százalékát teszi ki a részvénytőke, 39 százalék a társasági részesedés, állami tőke egyáltalán nincs, társadalmi pedig minimális mértékben, tehát a privatizációs folyamatok befejeződésével szinte teljesen eltűnt a társadalmi tulajdonrész.

Közvetlenül külföldi beruházásból az idei évben 65 volt a régió önkormányzatai területén, amelyek összértéke kétmilliárd euró. Ezen beruházások eredményeképpen 7500-an jutottak munkához. A főtitkár szerint a befektetések valódi hatását majd akkor tudjuk kimutatni, ha ezek az új vállalatok a régió kis- és középvállalkozásaival kooperációs szerződéseket írnak alá.

A kamara igazgató bizottsága döntött az idei elismerésekről is. A Szabadkai Regionális Gazdasági Kamara éves díját a következő vállalatoknak ítélte oda: a kishegyesi Agrokons Kft.-nek, a szabadkai ATB Sever vállalatnak, a mišićevói Patent Co. Kft.-nek, a zentai Rasco Tamp Kft.-nek és a bácskossuthfalvi Metal Corpnak.

A kamara aranyjelvényét a következő személyek érdemelték ki: Predrag Đurović (Szabadka), prof. dr. Nenad Vunjak (Szabadka), Gojko Muhadinović (Topolya), dr. Jelena Šavanja (Szabadka), Bunford Tivadar (Szabadka), Ivan Vojnić Tunić (Szabadka). Az ezüstjelvényt a következők vehetik át: Slavko Kos (Ada), Csíkos József (Szabadka), Bálint Frigyes (Magyarkanizsa), Petar Terzić (Zenta), Duma Margit (Horgos), Predrag Petričević (Szabadka), Ivan Radisavljević (Topolya), Đorđe Erdelji (Szabadka), Carmine Tarallo (Szabadka), Aleksandra Aleksić (Szabadka), Kovács Gábor (Szabadka), Milan Dragosavac (Topolya), Kátai Géza (Kishegyes), Rác Szabó Róbert (Zenta)

A díjakat ünnepélyesen a városházán adják át, december 22-én. A kamara emellett két tankönycsomagot adományozott a szabadkai Sonja Marinković és a kishegyesi Vuk Stefanović Karadžić Általános Iskoláknak, a szabadkai és a zentai atlétikai klub 100 ezer dináron osztozhat, a szabadkai harcosokat tömörítő szervezet pedig 50 ezer dinárt kapott.