2024. április 25., csütörtök

Bizalom és biztonság

Steinmeier: Csak bizalommal lehet az államok közötti békét és biztonságot fenntartani

Az államok közötti bizalom visszaállítását tűzte ki legfőbb feladatául az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soron következő elnöke, Németország – hangzott el az EBESZ Miniszteri Tanácsa 22. konferenciájának a zárórendezvényén Belgrádban. A kétnapos konferenciát számos momentum határozta meg: egyrészt Federica Mogherinitől, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjétől Szerbia számára jelentős bejelentés érkezett, mely szerint december 14-én megnyitják az EU-csatlakozási folyamat két tárgyalási fejezetét, másrészt pedig Európa biztonsága tekintetében jelentős üzenete volt annak, hogy az orosz vadászgép lelövése után egy asztalhoz ült az orosz és a török külügyminiszter.

Bár kora este még az EBESZ 57 állama nem hozott együttes döntést a kétnapos konferencia során megfogalmazott beterjesztésekről, az EBESZ elnöke, illetve január elsejétől soron levő elnöke megtartotta sajtótájékoztatóját. Ivica Dačić, az EBESZ soros elnöke, Szerbia külügyminisztere kiemelte, Szerbia az elmúlt időszakban bebizonyította, hogy felelősségteljes partnere lehet a politika színterén. Azzal, hogy nagy hatalmak ültek tárgyalóasztalhoz, kiderült Szerbiában kompromisszumokat lehet kötni, vagyis az elmúlt két nap arra mutatott rá, hogy együttműködéssel eredményeket lehet elérni.

Frank-Walter Steinmeier, Németország külügyminisztere, az EBESZ soron következő elnöke kiemelte, az EBESZ Miniszteri Tanácsának konferenciáját eddig soha nem használták ki olyan intenzíven a bilaterális ülések megtartására, mint ezúttal Belgrádban. Hozzátette, számos minőségi tárgyalást sikerült a jelen levő állami képviselőknek lefolytatniuk, ami azt bizonyítja, hogy az EBESZ-en belül erősíteni kell a tárgyalási lehetőségeket. Hozzátette, az EBESZ jövőbeli elnöklői, így Németország is, nagy kihívás előtt állnak. A tagállamok közötti bizalom visszaállítása a legfontosabb feladatuk, hiszen csak így lehet fenntartani az államok közötti békét és biztonságot. Mint kiemelte, az előttük álló időszakban a legfontosabb céljuknak a válsághelyzetben történő gyors intézkedéseket, a fegyverek csökkentését és Európa biztonságának megőrzését tartják.

Ivica Dačić egy díszszőnyeggel ajándékozta meg Frank-Walter Steinmeiert. Németország külügyminisztere, miután elfogadta azt, kiemelte, Németországban mindennel el kell számolni, így az ajándékkal is, így azt 35 eurós értékként könyveltette el.