2024. május 9., csütörtök

Ökopark nyílott Zomborban

A Coca-Cola H&C Srbija vállalat beruházásával ökopark létesült Zomborban, a Városi Múzeum előtti téren.

A mintegy 70 négyzetméteren fekvő parkocska a Coca-Cola Dunai ökoparkok projektuma keretében épült meg, és első a Szerbiában tervezett hét hasonló létesítmény közül.

A Duna környezetvédelmét szolgáló beruházások mellett a Coca-Cola szerbiai ágazata a NALED gazdasági szerveződés és a WWF természetvédelmi világszervezet támogatásával hozza létre a pihenés és szórakozás mellett a környezettudatosságra nevelést szorgalmazó parkokat. A tegnap átadott létesítmény tavaszra élősövény-kerítést kap a gyerekek biztonságának növelése érdekében. A parkot Saša Todorović polgármester nyitotta meg.

(Fotó: Fekete J. József)

(Fotó: Fekete J. József)

– Az ökopark teljes mértékben illeszkedik a belváros urbanisztikai képéhez, és szervesen kapcsolódik a fölújítás alatt álló Kosta Trifković térhez, amelynek befejezése egy hónapon belül esedékes, ami után a kultúra tereként funkcionál majd – mondta Todorović.

Dragan Lupšić, a Coca-Cola Hellenic Srbija i Crna Gora vállalat kommunikációs és PR-menedzsere kiemelte, hogy a park a mindennapi kikapcsolódást szolgálja, de itt kerülhet megrendezésre minden évben a Duna nemzetközi napja, június 29-e megünneplése is.

– Kompániánk a Duna menti ökoparkok projektumába bevonta az építész és tájépítész hallgatókat, akik keze nyomát őrzik ezek a létesítmények – mondta a megnyitón Lupšić.

Violeta Jovanović, a NALED igazgatónője szerint kézenfekvő, hogy az első ilyen parkot Zomborban nyitották meg, hiszen a város egy természetes környezetvédelmi oázis, vélhetően Európa egyik legzöldebb városa. Emellett hagyományaival, intézményeivel egyetemben a régió, ha nem a Vajdaság kulturális központja. Szerinte Zombor olyan közeg, amely vonzó a beruházók számára, a NALED pedig arra törekszik, hogy egyszerűsödjenek és fölgyorsoljanak az adminisztrációs folyamatok az országban, és hogy a beruházók alkalmazottai környezettudatos, élhető életet élhessenek munkájuk mellett.

A létesítmény, vagyis a park aprócska ugyan, megvilágításáról napkollektorok gondoskodnak, a padok és hinták mellett szelektívhulladék-gyűjtőket helyeztek el. Egyedüli, vagy inkább egyik szépséghibája viszont, hogy az ökopark létesítése érdekében lebetonozták a parkként szolgáló létesítmény korábban füves területét, ami gondolkodóba ejti a környezettudatos polgárokat.