2024. május 10., péntek

Ódzkodnak a pedofília felszámolásától

A diakónus vallomása: Kačavenda pravoszláv püspök Pál pátriárka temetése idején orgiákat szervezett

Bojan Jovanović diakónus (Serafim atya) a Prva TV Život priča (Az élet mesél) című műsorában folytatta sokkoló vallomásait arról, mit kellett átélnie Vasilije Kačavenda pravoszláv püspök melletti szolgálata során. Korábbi interjúi során arról beszélt, hogy a pravoszláv püspök miként zaklatta őt szexuálisan, illetve követelte tőle, hogy fiatal fiúkat kerítsen neki szexuális vágyai csillapítására. Ezúttal pedig újabb borzalmakról számolt be, illetve arról is beszélt, hogy az illetékes szervektől senki nem akart a panaszaira, feljelentéseire reagálni. A szerb pravoszláv egyház válaszlevélben arról tájékoztatta, hogy a püspök és a diakónus közötti nézeteltérést, nekik kettőjüknek kell rendezni.

A szerb pravoszláv egyház püspöke holt részegen kövekkel dobálta meg az ablakom. Mondtam, jöjjön be. Amikor bejött, elkezdett vetkőzni, és azt mondta: „Most ezt elvégezzük.” Utána elaludt, és reggel, amikor felébredt azon aggódott, hogy vajon az emberek megtudják-e, hogy együtt voltunk – mesélte Bojan Jovanović.

A tévéműsorban egy felvételt is bemutattak, amelyen egy kiskorú és a püspök látható félreérthetetlen helyzetben. A felvételt a kiskorú fiú készítette, hogy később Kačevendát zsarolhassa.

Minden olyan intézményben jártam, amelyek a gyermekjogokért harcolnak, de nem történt semmi. Értesítettem a szerb pravoszláv egyházat is az esetről, de Pál pátriárka, aki mindenről tudott, nem akart meghallgatni. Csak akkor hívtak beszélgetésre, amikor megemlítettem, hogy a médiának fogok mindent elmondani, ez alkalommal is amikor arról kezdtem beszélni, amit láttam, Pál pátriárka kidobott – mondta Jovanović. Hozzátette, a szerb pravoszláv egyház soha nem vonta felelősségre őt, hogy miért lépett ki a szolgálatából.

A műsorban elmondta, felkínáltak neki egy felvételt, amivel le lehetett volna váltani a püspököt. Nikolaj atyával meg is beszélték, hogy megvásárolják a felvételt, amiért 100 ezer eurót kértek.

A rendőrség segítségével rávettük ezeket az embereket, hogy Belgrádba jöjjenek. A papnevelde előtt beszéltük meg az adásvételt. A rendőrség leblokkolta az egész környéket, és utasítást kaptam a rendőröktől, hogy mit kell tennem – mesélte. Két pappal találkozott akkor, ők megmutatták a felvételt neki, és felkínálták a náluk levő laptopot, amelyen több felvétel is volt Kačavenda püspökről, ám azért már 2 millió eurót kértek. Mint mondta, jelt adott a rendőröknek, akik letartóztatták a két zsaroló papot. Ám tudomása szerint az elfogott papokat nem sokra rá el is engedték. Az egyik pap az egyháznál kapott munkát.

Elmondta továbbá, hogy a felvételekkel kapcsolatban a püspök is felkereste, kétmillió eurót kínált neki, hogy azt mondja az újságíróknak, hogy a muzulmánok kényszerítették arra, hogy rosszat mondjon a pravoszláv egyházról.

A műsorban bemutatták a Vaja Bradarić papnövendék vallomásairól készült felvételt is, amelyet átadtak a rendőrségnek, és amelyen a papnövendék elmeséli, hogyan készült a Kačavenda püspök és egy kisfiú beteges viszonyáról videofelvétel. Bradarić ezt a felvételt el akarta adni, miután Kačavenda ígéretei ellenére nem szerzett neki munkát.

Jovanović kiemelte, a szerb pravoszláv egyházon belül vizsgálat indult a pedofília felderítése érdekében, a vizsgálatot végző csoport már felkereste őt, tőle tudja, hogy feljegyzés készült Kačavenda bűncselekményeiről. Ezt a jegyzőkönyvet a műsorban is bemutatták. Tartalmazza mindazt, amit Serafim atya, illetve Gavrilo atya elszenvedett Kačavenda püspök mellett.

Bojan Jovanović rámutatott, a püspök bűnös cselekedeteiről a korábbi államfő, Boris Tadić is tudott, de az esetről értesítette a jelenlegi hatalmat is. Aleksandar Vučić kormányfőnek is küldött levelet, hogy elmagyarázza, mi történik az egyházon belül, de nem kapott választ. Könyvét, amely az egyházon belüli bűncselekményeket taglalja, elküldte Nebojša Stefanović belügyminiszternek, illetve Nikola Selaković igazságügyi miniszternek, de ők sem méltatták válaszra. Elmondta, kezdeményezte a szerb pravoszláv egyháznál, hogy megmutassa Kačavenda püspök egyik áldozatának sírhelyét is, ám erről sem akart senki hallani. Serafim atya hozzátette, lehetőségeihez mérten követelni fogja, hogy azt a sírhelyet megjelöljék.