2021. június 14., hétfő
NÉMETORSZÁG

Merkel kitart menekültpolitikai irányvonala mellett

Illegális bevándorlás

Angela Merkel német kancellár egy pénteki televíziós interjúban kijelentette, hogy továbbra is kitart az európai migrációs válság kezeléséről képviselt álláspontja mellett, és küzd meggyőződéséért.

(Fotó: AP)
(Fotó: AP)

Angela Merkel a ZDF német országos köztelevízióban este sugárzott interjúban hangsúlyozta, hogy a migrációs válság hatékony kezeléséhez elvezető „igazi válaszok" az uniós „külső határokon és Törökországban vannak". Biztosítani kell az uniós külső határokat, és az EU-nak meg kell állapodnia a válság terheinek megosztásáról Törökországgal. Ennek részeként menekültkontingesek átvételéről is meg kell egyezni, hogy „az illegalitást legalitás" váltsa fel - mondta Angela Merkel. A kancellár ismét elutasította a befogadható menekültek felső határának megnevezésére irányuló követeléseket. Németország nem tudja egyedül eldönteni, hogy „ki jön, és ki nem jön", és nem tud „felső határokat egyoldalúan meghatározni" - mondta.

Hangsúlyozta, hogy kitart eddigi politikája mellett. „Nem én vagyok az első kancellár, akinek harcolnia kellett valamiért" - hangsúlyozta. Kiemelte, hogy ura a helyzetnek, és kizárta annak lehetőségét, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen. „Ebben a törvényhozási ciklusban a polgárok rendelkezésére állok" - mondta Angela Merkel.