2024. április 18., csütörtök

UNHCR: A télen sem fog mérséklődni a menekültáradat

A következő négy hónapban további mintegy 600 ezer migráns és menekült érkezhet Európába Törökország felől – közölte friss előrejelzésében az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). A genfi székhelyű szervezet tegnap közzétett jelentésében azt írta, hogy a hideg idő ellenére télen sem fog mérséklődni a menekültáradat, november és február között előreláthatóan átlagban napi ötezren fognak Európába érkezni a Balkánon keresztül.

„A zord időjárási körülmények a térségben valószínűleg súlyosbítják a Görögországba érkező és a Balkánon átutazó menekültek és migránsok szenvedését, és további emberéleteket követelhetnek, ha nem teszik meg sürgősen a megfelelő intézkedéseket” – írták a helyzetértékelésben.

Az UNHCR tekintettel a „rendkívül összetett” válságra további 96,15 millió dollár összegyűjtésére szólította fel a nemzetközi közösséget Horvátország, Görögország, Szerbia, Szlovénia és Macedónia támogatására. A közlés szerint ezt a pénzt elsősorban a befogadó központok téliesítésére, valamint a higiéniai körülmények és a vízellátás javítására fordítanák a táborokban.

A szervezet szerint a következő hetekben valamelyest módosulhat a menekültek útvonala, és újabb országok válhatnak érintettjévé a migrációs hullámnak, például Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Montenegró, Románia és Koszovó.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) azt közölte, hogy egyre több gyerek van az Európába érkező menekültek között, és egyre többen választják Törökországból a szárazföldi utat Bulgárián keresztül, hogy elkerüljék a veszélyes átkelést a tengeren.