2024. április 26., péntek

Tovább csökkent a CDU/CSU támogatottsága

Németországban több mint három éve a legalacsonyabbra süllyedt a CDU/CSU pártszövetség választói támogatottsága egy, vasárnap ismertetett felmérés szerint. Eszerint a CDU/CSU-ra a választók 36 százaléka szavazna, ha most vasárnap lenne a parlamenti (Bundestag-) választás.

A pártszövetség támogatottsága 5,5 százalékponttal gyengült a legutóbbi, 2013-as Bundestag-választáson szerzett 41,5 százalékhoz képest.

Az Emnid egy hete 37 százalékra, két hete 38 százalékra mérte a konzervatívok támogatottságát. A megelőző bő két évben rendre 40 százalékos vagy 40 százalék feletti támogatottságot jeleztek az intézet mérései.

A pártszövetség népszerűségét a menekültválság kezdte ki, amelynek kezelését egyre erősebb elégedetlenséggel szemléli a tagság.

A CDU tagjai körében „drámaian” rossz a hangulat – figyelmeztetett Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, a CDU egyik legtekintélyesebb politikusa a párt elnökségének legutóbbi ülésén a Der Spiegel című hírmagazin szombati száma szerint.

A CSU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök saját pártja egy szombati tanácskozásán ismét élesen bírálta Berlin menekültpolitikáját, és azt mondta: a CDU és a CSU fennmaradása is veszélybe kerülhet, ha a szövetségi kormány nem módosítja irányvonalát.

Ugyanakkor az Angela Merkel kancellár vezette CDU és a bajor testvérpárt, a CSU szövetsége továbbra is messze a legnépszerűbb politikai erő Németországban. A második helyezett szociáldemokrata párt (SPD) 26 százalékon áll.