2024. április 26., péntek

Šidnél egyre nehezebben jutnak át Horvátországba a menekültek

Helyszíni tudósítás
A Horvátországba való bejutásra várnak a menekültek (Ótos András felvétele)

A Horvátországba való bejutásra várnak a menekültek (Ótos András felvétele)

Šidnél, a berkasovói szerb-horvát határhoz folyamatosan érkeznek a menekültek Preševóból. Az elmúlt éjjel több ezren, becslések szerint számuk elérte az ötezret is, a határ szerb oldalán ragadtak, ugyanis a horvát rendőrök nem engedték be őket Horvátországba. Šidnél ez az állapot azóta tartós, amióta Magyarország teljesen lezárta déli határát és a horvátok a menekülteket Szlovénia felé irányították. A szlovének azonban nem várták tárt karokkal őket, csak kevés menekültet engednek be országukba, ugyanis Ausztria is, amerre a szerencsétlen emberek útvonala vezetne, létszám stopot jelentett be. Mindezért megtelt a horvátok opatovaci menekülttábora, így a Szerbiából érkező menekülteket csak időnként és kis létszámban engedik be országukba.

A várakozás miatt a pelenkázást is a szabad ég alatt kénytelenek elvégezni (Ótos András felvétele)

A várakozás miatt a pelenkázást is a szabad ég alatt kénytelenek elvégezni (Ótos András felvétele)

A berkasovoi határátkelőhöz óránként többen érkeznek, mint amennyi főt átengednek a határon. A menekültek tömött sorokban várják, hogy átengedjék őket, térdig érő sár van, hideg szél fúj és sokuknak ruhájuk nedves a tegnapi esőtől. Többen egyre idegesebben követelik a határ megnyitását, mások pedig kétségbeesésükben a zöldhatáron, a nyári utakon próbálkoznak átkelni. Néhány százuknak sikerült is, ám újabb rohamrendőrök érkeztek, és elállták a több mint ezer fős tömeg vonulását. Akik nem indultak a zöldhatár felé, ők is vannak vagy ezren, tolongva arra várnak, hogy felnyissák előttük a horvát kapu, több százan egyelőre nem mozdulnak, sátraik környékén téblábolnak, egyesek tüzet raktak, annál melegednek, mások a segélyszolgálatok sátrainál sorakoznak élelmiszerért, meleg teáért...

Sokan inkább a zöldhatár felé veszik az irányt (Ótos András felvétele)

Sokan inkább a zöldhatár felé veszik az irányt (Ótos András felvétele)

Ma mintegy húsz szerbiai rendőr érkezett a helyszínre, köztük határőr és felderítő, azzal a feladattal, hogy felügyeljék a rendet, helyzetfelmérést végezzenek és értesítsék feletteseiket, arról, ha bármilyen beavatkozásra volna szükség. A senki földjén, a horvát határ közelében horvát rohamrendőrök őrködnek.

Helyszíni riportunkat olvassa a Magyar Szó szerdai számában. Cikkünkhöz kapcsolódó fotógalériánkat ITT TEKINTHETI MEG.