2024. április 26., péntek

Nemzetközi bűnözői csoportot számoltak fel

A magyar, a szerb és a szlovák rendőrség együttműködésének eredménye a gépjárműveket elraboló, dokumentumokat hamisító bűnbanda letartóztatása – Tegnap Szabadkán és Újvidéken is zajlottak a

Egy nemzetközi szervezett bűnözői csoportot sikerült felszámolnia a magyar, a szerb és a szlovák rendőrségnek. A nyolc hónapon át tartó közös munka eredményeiről tegnap Röszkén számoltak be a magyar és a szerb belügyminisztérium képviselői. A házkutatások és letartóztatások tegnap is zajlottak, eddig összesen húsz személyt tartóztattak le és csaknem negyven gépjárművet, hamisított dokumentumokat foglaltak le.

Dr. Takács Tibor, bűnügyi országos főkapitány-helyettes a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, 2014 áprilisában felállítottak egy olyan koordinációs testületet, amelynek célja, hogy a bűnözés hátterét derítsék fel, a gépjárműlopások esetében külön hangsúlyt fektetve a kulcsmásolásra, a dokumentumhamisításra, s ennek a háttérbe szorításával egyben nehezítsék a bűncselekmények végrehajtását.

Ezeknek az akcióknak köszönhetően Magyarországon 2014-ben az előző évi ötezerről 3700-ra csökkent a lopások száma, míg 2015 első kilenc hónapjában 1900 gépjárműlopást jegyeztünk. A nyomozások eredményessége megduplázódott, jelenleg mintegy harminc százalék, amivel viszont még mindig nem lehetünk elégedettek. Jelenleg összesen 231 személy ellen folyik eljárás gépjárműlopások ügyében – mondta dr. Takács Tibor, majd hozzátette, hogy ez az ügy egy lépcsőfok is az országok közötti együttműködés terén, amely eddig csupán egy-egy esetre, illetve rövidebb távú munkára vonatkozott.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

2015 februárjától egy konspiratív együttműködés folyik a három ország „belügyesei” között, annak érdekében, hogy ezt a szervezett hálózatot felszámolják.

Az esetet ismertetve dr. Takács elmondta, a szerepmegosztás egyszerű: a szlovák csoport felkutatta, megszerezte a gépjárműveket Ausztriában, Szlovákiában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban, a szerbek a dokumentumhamisításban vállaltak szerepet, a magyar bűnözői csoport pedig az egésznek a szervezőjeként vezető szerepet vállalt, ők voltak a megrendelők és az értékesítők is.

Ez csak a jéghegy csúcsa. 26 autót és egy motort keresünk. A mai napon húsz házban rendeltünk el házkutatást, ezekben az akciókban délutánig 10 autót találtunk meg és két személyt tartóztattunk le – ismertette a friss eredményeket dr. Takács Tibor.

Dejan Kovačević, a szerbiai szervezett bűnözés elleni harc szolgálatának vezetője (SBPOK) a sajtótájékoztató alkalmával a szerb oldalon végzett nyomozások és akciók eredményeit ismertette. Arról tett említést, hogy a tegnapi összehangolt akció keretében szétvertek egy olyan bűnözői csoportot, amely a gépjárműlopások esetében egy teljes körű hálózatot lefedett. Kiemelte a belügyminiszter, Nebojša Stefanović kiemelt szerepét nemcsak ebben az akcióban, hanem a nemzetközi együttműködés terén végzett munkája kapcsán is.

Az akció keretében Szerbiában 10 személyt tartóztattunk le, 29 gépjárművet foglaltunk le, 9 jármű esetében már biztosan tudjuk, hogy hamisított alvázszámmal rendelkeznek és a kísérődokumentumok is lefoglalásra kerültek. Húsz házkutatási parancsunk volt, amelyek Szabadkát, Újvidéket, Kamenicát érintették. Ezek során két olyan műhelyt lepleztünk le, amelyben az alvázszám-hamisítást végezték, két másik műhelyben pedig a dokumentumok hamisítása zajlott. A letartóztatottak között három jogi személy is van, akik vámszolgáltatásban és spedícióban kapcsolódtak be a bűnügyi hálózatba. 13 személy ellen indult eljárás, ebből 10 személyt azonnali elzárással sújtottak. Ellenük szervezett bűnözés, közokirat-hamisítás, illetve pénzmosás alapos gyanúja miatt indul eljárás – mondta Kovačević, aki hozzátette, csaknem nyolc hónapig tartott ez az akció, s ez alatt az idő alatt mindvégig zavartalanul zajlott a kommunikációcsere a kollégákkal mindkét országból. Kiemelte, az ilyen sikeres akciók jót tesznek a rendőrség megítélésében, a bűnözők felé pedig egyértelmű üzenetet közvetítenek.

Az akció keretében tegnap letartóztatások zajlottak, így a közölt adatok tulajdonképpen nem képeztek teljes képet. A letartóztatások minden bizonnyal folytatódnak, s a három ország területén letartóztatott 20 személy és 39 lefoglalt gépjármű száma is valószínűleg a sokszorosa lesz majd, miután az ügy lezárul.

Dr. Takács Tibor elmondta, a Magyarországon elfogott bűnözők nagy része büntetett előéletű, nehezen behatárolható, hogy ez a bűnözői csoport mikor kezdte a közös munkát. Az is nehezen megítélhető, hogy mekkora vagyonra, haszonra tehettek szert az évek alatt, viszont az illetékesek kiemelték, hogy a lopott gépjárművek minden esetben első osztályú, nagy értékű gépjárművek, amelyeket nagyon magas áron adtak tovább.