2024. május 1., szerda

Cs. Simon Istvánra emlékeztünk

Csütörtökön délután Csókán megkoszorúzták Cs. Simon István (1942–2007) költő, publicista, lapunk egykori kiemelkedő munkatársa emléktábláját. A Szentháromság katolikus templom udvarán, a parókia falán lévő táblánál az önkormányzat, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület és a Líra Egyesület képviselői helyezték el az emlékezés virágait.

Balázs Ferenc polgármester koszorút helyez el Simon István emléktáblájánál (Gergely Árpád felvétele)

Balázs Ferenc polgármester koszorút helyez el Simon István emléktáblájánál (Gergely Árpád felvétele)

Az esti, Ahogy a vadkörtefa elnevezésű megemlékezés kezdetén Simon István egy versét hallgathatta meg a közönség felvételről a költő előadásában, majd Horváth Noémi műsorvezető elmondta, hogy a Cs. Simon István-napok keretében a csókai iskola nyolcadikosai a héten a könyvtárban irodalomórán ismerkedtek meg a költő, író munkásságával, életútjával.

Tóth Lívia újságíró egy fiatalokkal tett kirándulás felidézésével emlékezett Simon Istvánra, amikor a már régen fölszántott Terjánra, a költő szülőfalujába látogattak. Nem is csak a hajdanvolt falut, hanem a sóvirágot is fölfedezve, ami Simon István költészete által vált az élni akarás és a túlélés szimbólumává.

Az esten fölléptek Csóka mindegyik magyar művelődési egyesületének képviselői: a Csalogány asszonykórus Simon István kedvenc dalaiból adott át egy csokornyit, Erdélyi Ilona és Dupák Fanni verset, Kovács Dorina prózát mondott, Csipak Noémi népdalt énekelt, a fiataloktól citeramuzsikát hallhattunk, Korponai László a költő megzenésített verseiből adott elő. A szervező Csóka Művelődési és Oktatási Központ nevében Kormányos László köszönte meg mindenkinek a művelődési szervezetek összefogásával létrejött rendezvényen a részvételt.

Hétfőn a csókai katolikus temetőben 17.30-kor a költő születésnapján ismerősei és barátai megkoszorúzzák sírhelyét.