2024. április 26., péntek
NAGYBECSKEREKI RÁDIÓ

Szűkített műsoridővel még szól… de meddig?

A Nagybecskereki Rádió (Radio Zrenjanin) műsora szűkített műsoridővel ugyan, de még sugároz műsort, a foglalkoztatottak azonban továbbra is teljes bizonytalanságban várják október 31-ét, amikor is a dolgok jelenlegi állása szerint felszámolják a rádiót.

A szerb adás a reggeli műsorra és az informatív műsorra maradt – a délutáni órákban már csak zenét sugároznak. Az egyórás magyar műsor is még megy, minden este 19 órától. Annak ellenére, hogy egyetlen újságíró, Molnár Aranka készíti, vezeti és szerkeszti is egy személyben. Esetenként gondot okoz neki a hanganyag bevágása, mivel a délutáni órákban a szerkesztőségben már nincsen műszaki szerkesztő. A helyzeten némileg enyhít az, hogy a műszakiak között van egy magyar ajkú munkatárs is.
Október 31-e közeledik, a munkahelyén maradt 18 dolgozó teljes bizonytalanságban várja a helyzet beteljesülését. Így például a Privatizációs Ügynökség máig nem kínálta fel a Nagybecskereki Rádió dolgozóinak azt a lehetőséget, hogy a részvények megvásárlásával esetleg átvegyék a rádió további sorsának irányítását. Erre ugyan nem sokan jogosultak, mert már vettek fel részvényeket más címen, de a lehetőség felkínálása törvényes kötelezettség. Azt sem tudni, hogy a kollégák meddig kapják még a minimálbért, amit a helyi önkormányzat egy pályázat útján próbál biztosítani. Tekintettel arra, hogy egy fél évre szóló pályázatról van szó, így feltételezhető, hogy az év végéig lesz miből kifizetni a minimálbért. Ebből akár arra is lehetne következtetni, hogy a Nagybecskereki Rádió az év végéig még biztosan szól. Persze ez csak találgatás. Tény viszont, hogy a dolgozóknak jelenleg a júliusi, augusztusi és a szeptemberi járandósággal tartoznak. Értesüléseink szerint a pénz egy részét már átutalták, és azt remélhetőleg mielőbb kiosztják. A kifizetéssel azért is sietni kellene, mivel a rádió ellen bírósági ítélet született a zeneszerzői jogok címén fizetendő adósságuk ügyében. Vagyis megtörténhet, hogy a bírósági ítélet alapján még ezt a (kis) pénzt is leveszik a számlájukról.
A 28 fős szerkesztőségben már csak tíz újságíró dolgozik. A dolgozók egy része ugyanis a végkielégítéssel való távozás mellett döntött, mások pedig a közös szolgálatban dolgoztak.

A Nagybecskereki Rádió 36 éve sugároz műsort, a nyolcvanas évek elejétől naponta egyórás, vasárnap pedig másfél órás magyar adást is. Hétvégenként volt szlovák és román nyelvű műsoruk is.