2024. május 8., szerda

Elkerített remények

Több ezer menekült táborozott tegnap a Horgos és Röszke közötti senki földjén – A többség nem hajlandó regisztrálni magát a magyar hatóságoknál – Legalább 48 óráig zárva lesz a Horgos 1 hatá

Mozgalmasan indult szeptember 15-e, az a nap, amikor a magyar kormány megfogalmazása szerint a szerb–magyar határon „új időszámítás” kezdődött. A menekültek ugyanis egyesek reményeivel ellentétben nem indultak el tömegesen Horvátország felé, ellenben mindenki a horgosi határátkelőhöz ment. A királyhalmi és a Horgos 2 határátkelőt már reggel hét órakor lezárták, majd nem sokkal később a Horgos 1 átkelőt is.

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határrendészeti főosztályvezetője azt nyilatkozta, ez az intézkedés a szerb oldalon kialakult helyzet miatt történt, mivel a határellenőrzés feltételei nem biztosítottak. A határátkelőhelyek működésének szüneteltetéséről a szerb hatóságokat értesítették. Ezzel kapcsolatban Horgoson, a határátkelőn a többi között lapunknak is elmondta Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter, hogy a magyar fél erről a szándékáról utólag tájékoztatta őket.

Bajtai Kornél felvétele

Bajtai Kornél felvétele

Dél körül még mindig elég sok menekült táborozott a horgosi kishatárforgalmi átkelőhelynél, egészen a két ország között felhúzott rácsos kerítésig húzódott a rögtönzött sátortábor. A menekültek fáradtan lézengtek a helyszínen, a sátraik körül zoknik, elhagyott ruhák és némi szemét hevert. A rácskerítés túlsó oldalán terepszínű ruhába öltözött katonák voltak felsorakozva, de nem akadt dolguk, mert a menekültek nem tanúsítottak semmilyen erőszakot. Néhányan ültek a kerítés előtt, és néztek a vágyott túloldal felé, de incidensnek nyoma sem volt. Sokkal több volt a helyszínen a világ minden pontjából érkezett tévéstáb, műholdakkal, kamerákkal, illetve a fotóriporterek. A határ mentén folyamatosan helikopter körözött, a magyar határrendészeti szervek ezzel is a helyzetet felügyelték. Az út mentén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat osztott üdítőt és élelmet a táborozó menekülteknek. Horgos irányából folyamatosan érkeztek az átjutásban reménykedő további menekültek. Többükkel is beszélgettünk, elmondták, nem tudják, hogyan fognak átjutni, de nem mennek sehova, itt várnak, mindenképp szeretnének Magyarországra jutni.

Mivel a kishatárforgalmi átkelőt a régi Horgos–Röszke-átkelőn az egykori röszkei vámházban alakították ki, és az légvonalban mélyen benn van a senki földjén, ezért onnan a menekültek a régi és az új átkelő között lévő elhagyott kaszálón keresztül, a magyar fél által felállított kerítés mentén könnyedén átjutnak az autópályán lévő Horgos 1 átkelőre. Ezt is teszik, tömegesen mennek abba az irányba. Követem én is őket, egy tolószékes, begipszelt lábú férfinak segítek a kaszálón átevickélni, egy német segélyszervezet aktivistájával elvisszük őt az elsősegélynyújtó sátorig, ahol ellátják a lábát.

A magyar hatóságok az autópályán a röszkei vámügykezelő objektumok előtt egy fémkonstrukcióból álló akadályt helyeztek el végig az autópályán. Az autópálya jobb és bal oldalán, az újonnan kiépült kerítés húzódik, amely mögött végig a magyar rendőrség és a készenléti rendőrség emberei állnak sorfalat. A menekültek egy része hever az autópályán, és aludni próbál, sokan az út két oldalán lévő zöldövezetben felállított sátraikban pihennek, körülöttük gyermekeik szaladgálnak, játszanak, nevetgélnek. A kicsi gyermekek szemmel láthatóan nem is észlelik, milyen körülmények veszik őket körül, és milyen bizonytalan jövő vár rájuk. Egy barátommal futok össze, aki egy holland tévének segít be operatőrként. Ő meséli, hogy korábban egy kisgyerek elveszítette szüleit, és hosszú ideig tartott, mire sikerült neki megtalálnia őket. Nem könnyű az embernek itt okosnak lennie. Egyrészről azt látja, hogy itt egy tömeg, amely bármely pillanatban kontrollálhatatlanná válhat, és káoszt okozhat, másrészről meg emberi sorsokat, gyermekeket, tiszta tekintetű embereket lát.

Próbálom szóra bírni a drótkerítés túloldalán felsorakoztatott magyar rendőröket is. Kérdéseimre, hogy régóta itt vannak-e, számolnak-e incidenssel, mi a feladatuk, csak bólogatnak és hümmögnek. Végezetül kitartást kívánok nekik, amire már kissé bátrabban bólintanak.

Egy adott pillanatban néhányan skandálni kezdenek valamit, majd a többiek is csatlakoznak hozzájuk. Egyáltalán nem erőszakosak, mint egyiküktől megtudom, azt követelik, hogy nyissák meg a határt, és mehessenek tovább. Két huszonéves fiatalember mondja, hogy kezdik elveszíteni a reményt, fáradtak, és most még a határ is bezárult előttük, de vissza nem mennek. Maradnak az autópályán felállított fal előtt, amelynek résein néznek sóvárogva a túloldalra.

Ismét tolongás és üdvrivalgás tör ki, nem messze tőlem. Mint kiderül, megjelent a helyszínen Aleksandar Vulin miniszter munkatársaival. Körülvették őt a menekültek, ő tolmács segítségével magyaráz valamit nekik, de amikor a menekültek megértik, mit mond, dühösen tiltakoznak. Később megtudom a minisztertől, azt mondta nekik, két lehetőségük van: vagy regisztrálják magukat a magyar hatóságoknál, vagy pedig menjenek vissza a magyarkanizsai táborba, de ne táborozzanak az autópályán. Vulin szerint a menekültek nem hajlandóak ujjlenyomatot adni. Egy rendőr szerbül, dühösen mondja nekik: „Tartsátok tiszteletben az ország törvényeit, szabadítsátok fel az autópályát.” Mondani sem kell, szavainak nincs különösebb foganatja.

Egyik menekült elpanaszolja, hogy egy ismerőse átment, ott ujjlenyomatot vettek tőle, majd visszaküldték Szerbiába, és azt mondták, ha visszajön, bebörtönözik. Állítólag ezért nem hajlandóak regisztrálni magukat.

Bajtai Kornél felvétele

Bajtai Kornél felvétele

Az index.hu úgy tudja, akik regisztrálják magukat, azoknak nemcsak, hogy el fogják utasítani a kérelmét, hanem az eddigi példák alapján jár még mellé egy egyéves kitiltás a schengeni övezetből is ujjlenyomat- és aláírásvétellel súlyosbítva, hogy véletlenül se tudják ezt kijátszani.

A magyarországi média szerint a magyar rendőrség a határátkelők lezárása kapcsán azt mondta, ez addig így lesz, amíg a menekültek százas, ezres csoportjai ott nem hagyják a határátkelők környékét.

Ráadásul néhány utasnak, aki tegnap délután a Kelebia–Tompa-átkelőt használták a magyar oldalon, azt mondták, várhatóan mától azt is lezárják.

Délután fél öt körül megnyílt a királyhalmi határátkelőhely – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata honlapján. Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd délután közölte: az M5-ös autópályán és a régi 5-ös úton lévő röszkei határátkelőn is szünetel a forgalom. Azt tanácsolta az utazóknak, hogy válasszák a tompai vagy a tiszaszigeti határátkelőhelyet, ez utóbbi 7-től 19 óráig vehető igénybe.

Vulin korábban a még reggel lezárt Horgos 2 átkelőhelyre is ellátogatott, ahol tiltakozását fejezte ki a magyar fél lépése miatt, mivel, ahogy fogalmazott, a magyar oldal hétfőn még azt mondta, az illegális átkelések előtt zárják le a határt, ehhez képest mindenki előtt lezárták.

A késő délutáni órákban a Horgos 2 átkelőhelynél táborozó menekültek is felszedték sátraikat és csomagjaikat, és tömegesen elindultak az autópályán lévő „nagy” átkelőhely irányába. Elszántságuk alapján önszántukból nem fognak visszavonulni a magyarkanizsai táborba, hanem a helyszínen maradnak.

„Addig nem megyünk innen, amíg nem nyitják meg a határt” – mondta egyikük.