2024. április 26., péntek

Az unoka is versenyzett

A hétvégén országos ügetőversenyt tartottak 80 ló részvételével Adán
Bognár Valentin és családja a díjkiosztón

Bognár Valentin és családja a díjkiosztón

A Halász József Lovasklub az adai önkormányzat támogatásával nyolcfutamos országos ügetőversenyt rendezett vasárnap az adai lóversenypályán, ahol nyolcvan vajdasági és szerbiai tulajdonban lévő ló versenyzett a pénzdíjakért. Az ügetőn ez alkalommal kevesebb néző volt a megszokottnál, vélhetően a nagy meleg miatt. Viszont azok, aki kilátogattak a lóversenypályára, nyolc izgalmas futamot tekinthettek meg. Köztük a versenynap leggyorsabb futamát, a hatodik alkalommal megrendezett Joó József-emlékversenyt. A három évnél idősebb lovak számára megrendezett 2100 méteres futamot dr. Srbivoj Petrov Nadir Three nevű lova nyerte meg 1:16,9-es időeredménnyel Boris Kečenović hajtó irányításával. A győztesnek Joó József családja, Erzsébet özvegye, Róbert fia és Laura unokája adta át a serleget és a tiszteletdíjat.

Az ügető másik kiemelt futama a negyedik alkalommal megrendezett Id. Bognár Nándor-emlékverseny volt, amelyen hazai tenyésztésű kétéves lovak versenyeztek. Az 1600 méteres távot a Kingstone nevű ló nyerte 1:20,8-es időeredménnyel, mégpedig a tulajdonos, Branislav Mukić irányításával. A győztesnek id. Bognár Nándor hozzátartozói, fia, menye és unokái adták át a díjat. A futam különdíjasa a huszonkét éves Bognár Valentin lett, aki a verseny névadójának unokája. A hat induló közül az utolsó helyen végzett Grácia nevű lovával, amellyel ez volt az első versenye. A Bognár családban nagy hagyománya van a lóversenyzésnek, hiszen id. Bognár Nándor két fia, Nándor és Tibor is eredményesen versenyzett az elmúlt évtizedekben. Bognár Tibor az apja tenyészkancájának, Gedinának a leszármazottjával, Gina Crow-val 2002-ben jugoszláv bajnok lett a hároméves lovak csoportjában. A család legifjabb versenyzője, Valentin pedig Gedina ötödik generációs utódjával, a kétéves Grácia kancával szállt vasárnap sulkyra:

– Hat éve versenyeztem először ennek a lónak az anyjával, Gabina Starral. Három versenyen vettem vele részt. Adán sikerült nyernem, Szabadkán pedig harmadik és kilencedik helyezést értem el. Gráciával ez volt az első versenyem. Felemás érzéseim vannak a versennyel kapcsolatosan. Jó érzés volt, hogy a nagyapám futamán hajthattam, de nem sikerült jó eredményt elérnem, ez felemás érzést kelt bennem – magyarázta Bognár Valentin. – A rajtnál kicsit beragadtam, féltem, hogy megijed a lovam a többi lótól, és esetleg beugrik, mert tapasztalatlan. A ló adottságai jók, de kicsit későn kezdtem vele edzeni a versenyre, mivel januárban volt egy lábsérülése, amiből a felépülés nagyon sokáig elhúzódott. Az idén ez volt az első és az utolsó ügetőversenyem. Jövőre viszont szeretnék heti rendszerességgel versenyezni Vajdaság-szerte. Grácia kétéves, az apai vérvonalnak köszönhetően nagyon jó testfelépítése van, nagyon szépen üget. Ez a helyezés az én tapasztalatlanságommal is magyarázható. Lehet, hogy kicsit jobban kellett volna biztatnom. Az elkövetkezőkben a ló gyorsaságán és állóképességén kell dolgoznom, valamint nekem is bátrabban kell versenyeznem. Bár én is nagyon izgultam, mert minden versenyző izgul a verseny előtt, akármennyire tapasztalt is – mondta az adai fiatalember.

Az ügetőt szervező Halász József Lovasklub elnöke, Hanák László elmondta: jól sikerült az országos verseny, amelynek elégedett a színvonalával, a versenylovak létszámával, valamint az időjárás is jó volt. A futamok győztesei: 1. Samson (Miroslav Ćirković tulajdonos), 2. As Fernando (Libero Kft. t.), 3. Perfekt (Rajko Krnjajski t.), 4. Pitta Jet (Rákóczi Ferenc t.), 5. Mitasa (Borivoj Knežević t.), 6. Kingston (Branislav Mukić t.), 7. Nadir Three (dr. Srbivoj Petrov t.), 8. Triumph Oaks (Berényi László t.).